Arad: Monument dedicat eroilor din Cele Două Războaie Mondiale, sfințit de către Arhiepiscopul Aradului, dr. Timotei Seviciu

Un monument dedicat eroilor satului Buhani căzuți în cele două războaie mondiale a fost dezvelit, duminică, în cadrul unui ceremonia militar-religios, în localitatea Buhani, care aparține decomuna Dezna, din județul Arad.

Monumentul a fost sfințit chiar decătre Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop. Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului.

Manifesarea s-a încheiat cu defilarea soldaților din Batalionul 191 infanterie „Radu Golescu” din Arad, care la final au primit flori de la copiii prezenți.

Conform site-ului Arhiepiscopiei Aradului, gândul edificării monumentului a apărut în urmă cu mai bine de 7 ani, însă din motive financiare, s-a putut materializa abia în acest moment.

Deși inițial s-a luat în calcul varianta edificării unui monument din marmură de Moneasa, s-a decis realizarea unui monument din lemn care a fost realizat de către meșterul popular Codrea Petru din Sighetul Marmației.

Monumentului este amplasat în curtea Bisericii Parohiale și în imediata vecinătate a vechii școli confesionale inaugurate la 19 noiembrie 1904, și care în cursul acestui an a fost demolată datorită avansatului stadiu de degradare. Piatra de la fundația vechiului edificiu școlar confesional a fost așezată la fundația soclului noului monument.

Istoria localiății amintește că după Mărețul act de la 1 decembrie 1918, localnicii au contribuit în două rânduri la construirea Mausoleului de la Mărășești cu suma de 20.554 coroane.

Cu ajutorul fiilor satului

„După mai bine de 7 ani, în care această dorință nu s-a putut materializa din pricina fondurilor insuficiente, unul dintre vrednicii fii ai satului Prof. Gheorghe Mariș aflând de intenția Parohiei Ortodoxe din localitatea de baștină, și-a exprimat intenția și sprijinul de a colabora cu preotul paroh în vederea ducerii la bun sfârșit a acestui deziderat. (…) Pe parcurs pe lângă implicarea dl.-lui prof. Gheorghe Mariș s-a alăturat o altă fiică a satului d-na Dr. Adina Bumb, care au mobilizat și alți fii ai satului precum d-na Dr. Fira Popa, d-na Dr. Cristina Popa, Pc. Pr. Vasile Pop, d-l. Petru Mariș, în așa fel încât strădania puținilor dar vrednicilor locuitori ai satului care au contribuit și ei după puteri, să nu rămână nerealizată” se mai arată pe episcopiaaradului.ro.

Monumentul propriu-zis constă într-o troiță înaltă de 3 m, sculptată în stil maramureșenesc, care este încadrată de două plăci sculptate de lemn pe care sunt trecute numele celor 9 eroi din Primul Război Mondial, respectiv 10 din cel de-a Doilea Război Mondial.

Asfel strădania buhăncenilor de azi vine ca și o continuare a strădaniei înaintașilor lor care încă după Mărețul act de la 1 decembrie 1918, au contribuit în două rânduri la construirea Mausoleului de la Mărășești cu suma de 20554 coroane așa după cum reiese din ziarul „Românul” nr. 127/ 5 oct. 1919, respectiv „Românul” nr. 163/ 19 nov. 1919.

Sursa foto: espiscopiaaradului.ro