Arad: A murit prof.univ.dr. Aurel Ardelean, unul dintre întemeietorii învățământului unviersitar privat din România de după Revoluția din 1989

Președintele fondator și fost rector al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, prof. univ.dr. Aurel Ardelean, a murit, miercuri, 26 decembrie, la vârsta de 79 de ani.

Informația a fost confirmată, miercuri, pe mai multe conturi de Facebook, printre care cele ale Prefecturii Arad, senatorului PSD Mihai Fifor, președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și Consiliului Județean Arad, Aurel Ardelean fiind și consilier județean din partea PNL.

De două săptămâni, Aurel Ardelean era internat la Institutul Clinic Fundeni din București.

De numele lui Aurel Ardelean se leagă învățământul universitar privat din România de după 1989.

Conform CV-ului postat pe site-ul universității, Aurel Ardelean s-a născut pe data de 4 iulie 1939 în orașul Chișineu Criș din județul Arad. Și-a început activitatea de profesor de biologie în 1962, iar apoi a fost inspector școlar în aceeași specialitate. Din 1996 a fost profesor universiarr. Are 3 brevete de invenții și a scris zeci de cărți și tratate.

A înființat învățământul superior privat, Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad încă din 1990, readucând astfel învățământul superior în Arad.

Din 1993 până în 2012 a fost rectorul UVVG, iar apoi a devenit președintele fondator al universității, în funcția de rector fiind aleasă fiica sa, Coralia Cotoraci. De asemenea, a deținut funcțiile de președinte al Consiliului de Administraţie; Preşedintele Fundaţiei Universitare „Vasile Goldiş”  din Arad, Preşedintele Fundaţiei pentru Medicină Celulară şi Moleculară din România, Director – Şcoala Doctorală de Biologie – IOSUD – UVVG Arad și Director – Institutul de Ştiinţe ale Vieţii – UVVG Arad.

Aurel Ardelean s-a implicat și în politică. Între 2004-2008 a fost senator PRM, iar apoi s-a alăturat PDL, iar la fuziunea PDL cu PNL, a ajuns în PNL, fiind consilier județean din 2012.

POSTARE CONSILIUL JUDEȚEAN ARAD

S-a stins din viață prof. univ. dr. Aurel Ardelean, consilier județean, fondatorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

MESAJ PREȘEDINTE CONSILIUL JUDEȚEAN ARAD, IUSTIN CIONCA

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad: „Un mare arădean, un mare patriot, un intelectual ambițios și determinat, un om care nu s-a împiedicat de niciunul din desele obstacole întâlnite în calea sa, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, fondatorul Universității de Vest „Vasile Goldiş”, a trecut la cele veșnice. Suntem prea săraci în vorbe să ne exprimăm recunoștința față de această personalitate care a definit și a modelat evoluția Aradului și a vestului României în ultimii 28 de ani! Unul dintre cei mai importanți arădeni ai generației noastre, a cărui dimensiune prezentul nu o sesizează încă la amploarea corectă, pleacă lăsând în urma sa nu doar o universitate îndoliată, ci zeci de mii de arădeni care deplâng această pierdere, arădeni care și-au desăvârșit educația la Universitatea fondată de prof. univ. dr. Aurel Ardelean. În calitate de om politic, Aurel Ardelean a pledat și a muncit pentru o Românie a valorilor. Ca fondator de școală, a realizat o rețea de instituții de învățământ care a pus nu doar Aradul, ci și alte județe pe harta europeană a învățământului superior. În calitate de cercetător, a condus proiecte internaționale de cercetare, care au contribuit la îmbunătățirea imaginii României în occident. Ca arădean, a recuperat și regenerat o parte importantă a patrimoniului cultural imaterial și material arădean, a înlesnit editarea a sute de volume de cercetare a istoriei locale, a sprijinit afirmarea folclorului arădean, s-a implicat în proiecte de mediu unice în România (cum ar fi grădina botanică de la Macea, salvată și „renăscută” prin implicarea Universității de Vest „Vasile Goldiş”). A luptat cu o energie și o forță inepuizabilă pentru recunoașterea rolului Aradului în istoria modernă a României, pentru acordarea respectului cuvenit bărbaților de stat arădeni care au realizat Marea Unire. Iar ca dascăl, a sprijinit dezvoltarea instituțiilor arădene, girând promoții consistente de medici, juriști, profesori, funcționari, psihologi, farmaciști, oameni de cultură care au profesionalizat spațiul public arădean. În calitate de senator, apoi de consilier județean, a insistat pentru un Arad sănătos și puternic.
Suntem mândri și recunoscători că am fost contemporanii lui Aurel Ardelean, cetățean de onoare al municipiului Arad și personalitate a județului Arad, un OM între oameni!
Dumnezeu să îl vegheze și să îi dea odihnă ușoară! Sicere condoleanțe familiei îndoliate!”

MESAJUL PREFECTULUI ARADULUI, FLORENTINA HORGEA

Aradul l-a pierdut astăzi pe distinsul profesor universitar doctor Aurel Ardelean, Rector fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Meritele sale în edificarea învăţământului superior arădean şi implicit în ridicarea prestigiului şi nivelului cultural al oraşului nu vor putea fi îndeajuns măsurate niciodată. Aradul este dator să-i mulţumească domnului profesor Aurel Ardelean pentru construirea uneia din cele mai de succes universităţi private din ţară, un edificiu clădit cu multă muncă, sacrificiu şi profesionalism. Un om dedicat domeniului său de bază, ştiinţele biologice, Aurel Ardelean a fost şi un patriot desăvârşit. A fost cel mai activ susţinător al recunoaşterii rolului capital al Aradului în săvârşirea Marii Uniri, a condus universitatea ce poartă numele lui Vasile Goldiş, cel mai important Corifeu al Unirii, a prezidat eforturile de construire a Monumentului Marii Uniri. Sub conducerea sa, sub egida UVVG au fost editate mii de lucrări ştiinţifice, printre care le numărăm şi pe cele despre rolul Aradului în Marea Unire.
Aurel Ardelean ne-a părăsit în Anul Centenar, însă ca o răsplată din partea bunului Dumnezeu pentru simţământul său patriotic autentic, plecarea sa la Ceruri s-a produs după sărbătorirea celor 100 de ani de la făurirea Marii Uniri.
În acest clipe grele sunt alături de familia distinsului profesor Aurel Ardelean, de doamna profesor universitar rector Coralia Cotoraci, precum şi de întregul colectiv academic al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Prefectul Județului Arad

Florentina HORGEA

MESAJUL SENATORUI PSD ARAD MIHAI FIFOR

Ne-a parasit astazi profesorul Aurel Ardelean, preşedintele şi fondatorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Cuvintele sunt prea sarace pentru a descrie personalitatea profesorului si creatorului de scoala aradeana si golul imens pe care il lasa in urma sa presedintele Ardelean.

Dumnezeu sa va odihneasca in pace, domnule profesor!