Arad: Acord de colaborare Arad-Changzhou, metropola clasată pe locul 4 în „Forbes 2018 cele mai bune oraşe pentru afaceri din China”

Aradul a semnat un acord de colaborare cu orașul Changzhou din China, care se află în centrul zonei economice a Deltei Fluviului Yangtze, fiind clasat pe locul 4 în „Forbes 2018 cele mai bune oraşe pentru afaceri din China”.

Parteneriatul, care a fost semnat între Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad şi Consiliul Chinez pentru promovarea comerţului din Changzhou, vine în întâmpinarea inițiativei Belt and Road şi a promovării schimburilor economice şi comerciale între Changzhou şi Arad în domenii precum transport feroviar, construcţii verzi, componente auto, echipament medical, textile sau industria alimentară.

Delegația chineză din Changzhou, care condusă de preşedintele Consiliul Chinez pentru promovarea comerţului din Changzhou, JI BIN, a fost prezentă timp de două zile în Arad, ocazie cu care au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai mai multor instituții și organizații arădene.

În cadrul întâlnrii, preşededintele CCIA Arad, Gheorghe Seculici şi-a manifestat interesul de a organiza un târg împreună cu agenţii economici din China pentru a promova activitatea economică din Changzhou şi a subliniat disponibilitatea Camerei arădene de a sprijini orice inițiativă chineză în Arad, menită să sporească colaborarea la nivel economic, prin intensificarea comerțului bilateral și a investițiilor.

Preşedintele Consiliul Chinez pentru promovarea comerţului din Changzhou a subliniat faptul că activitatea principală a Consiliului este să încurajeze colaborarea între Arad şi Changzhou, şi a făcut o scurtă prezentare a oraşului Changhzhou, care se află în centrul zonei economice a Deltei Fluviului Yangtze, fiind clasat pe locul 4 în „Forbes 2018 cele mai bune oraşe pentru afaceri din China”.

Changhzhou se bucură de proximitate cu Shanghai (o oră distanţă cu trenul de mare viteză), având la nivelul anului 2018 un PIB de 108,83 miliarde USD, şi un volum al schimburilor comerciale internaţionale (import – export) de 34,39 miliarde USD.

Principalele industrii din Changzhou sunt automotive, IT, energie, medicină, transport feroviar, echipamente aviatice, protecţia mediului.

Din delegația oficială chineză au făcut parte:
1. Ji Bin – preşedintele CCPIT Changzhou
2. YAO, YIZHI – Vice chief of europe division CCPIT
3. KAI,DEGEN – China Representative of Arad
4. DAI,HAIFENG – project design director of Minstry of Housing and Urban Rural Department Green Buliding Industry Cluster Demonstration Zone general manager,
JIANGSU YINGTE ENGINNERING DESIGN COSULTING MANAGEMENT CO., LTD
5. GE,QIANG – vice general manager, East China Construction Group LTD
6. GU,SONGLING – general manager, HI Romania (Changzhou) Travel Service co.,LTD
7. CHEN,PENG – HOTEL SALES DIRECTOR IN EAST CHINA AREA, CTRIP
8. ZHANG,XUEJUN – general manager, JIANGSU HI ROMANIA E COMMERCE CO.,LTD
9. XU,XIAOLEI – general manager, CHINESE TEA CULTURE MEDIA LTD