Arad: Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate caută parteneriate cu primăriile pentru ecologizarea zonelor poluate cu deşeuri. Prima structură teritorială, deschisă la Arad

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) va încheia parteneriate cu primăriile pentru ecologizarea zonelor poluate cu deşeuri, prin intermediul structurilor teritoriale care sunt în curs de înfiinţare, prima din ţară urmând să funcţioneze în Arad.

Preşedintele ANANP, Adi Croitoru, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă Prefectura Arad, că agenţia intenţionează să încheie parteneriate cu primăriile zonelor în care există terenuri poluate cu deşeuri, pentru ca ulterior să poată fi refăcute ecosistemele.

Adi Croitoru a afirmat că vrea să aplice în multe locuri poluate din ţară „modelul Parcului Văcăreşti”, care a fost declarat arie protejată după ce ani la rând bucureştenii au aruncat acolo deşeuri.

„Pe modelul acesta vrem să intervenim şi să transformăm locurile de depozitare gunoaie”, a mai declarat Adi Croitoru.

Aceasta a declarat că cea mai gravă problemă indentificată este la Lacul Peţea, unde se va interveni cu fonduri europene pentru refacerea habitatului, arătând că anumite specii au dispărut din cauza exploatării zonei.

Reprezentantul ANANP a anunţat că este în curs organizarea structurilor teritoriale, fiecare judeţ urmând să aibă servicii care vor funcţiona independent de structura centrală. Primul serviciu teritorial va fi operaţionalizat ‘în cel mai scurt timp’, după ce Prefectura Arad a reuşit să asigure un sediu şi s-a format o echipă de lucru.

Adi Croitoru a mai menționat că structura centrală are 90 de angajaţi, iar cu toate serviciile teritoriale, numărul angajaţilor va fi de circa 400.