Arad: Salvare spectaculoasă a unui turist, care a suferit o fractură deschisă și a rămas blocat pe un zid înalt de circa 20 de metri a unei cetăți din Arad. Prin ce au trecut salvatorii

Un turist care a suferit fracturi deschise la picioare după ce s-a urcat pe zidul cetății Șoimoș din județul Arad, a fost salvat, vineri seara, cu greutate după mai bine de trei ore de intevenție. Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad și Serviciului Salvamont Salvaspeo au ajuns cu greu la victima, care rămăsese blocată la pe un zid înalt de 15-20 m.

Publicată de Realitatea De Arad pe Vineri, 29 martie 2019

Publicată de Realitatea De Arad pe Vineri, 29 martie 2019

Publicată de Realitatea De Arad pe Vineri, 29 martie 2019

 

La fața locului au ajuns mai multe echipaje de salvatori.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca,”în momentul în care echipajele au sosit acolo, salvatorii Detașamentului de Pompieri Arad au căutat cea mai bună metodă de coborâre a victimei. După circa 3 ore de intervenție, victima a putut fi coborâtă. Era căzută pe un zid, la 15-20 de metri înălțime. A fost coborât cu ajutorul echipamentelor speciale de alpiniști, iar apoi cu ajutorul unei tărgi speciale, victima a fost coborâtă de la înălțimea dealului, până la autospeciala SMURD, care a așteptat în DN7″.

După ce a fost coborât de pe zidul cetății, turistul a fos dus cu targa pe poteci abrupte până la mașina SMURD care aștepta la baza dealului.

A fost una dintre cele mai grele misiuni din acest an pentru salvatorii din Arad.

„A fost una dintre cele mai dificile misiuni pe care le-a executat Detașamentul de Pompieri Arad în acest an. Din cauza poziției victimei, înălțimii și accesului aproape imposibil către victimă, pentru a se ajunge la victimă, atât paramedicii, cât și salvatorii de la înălțime a Detașamentului de Pompieri Arad au trebuit să intre într-o crevasă din zid și pe o fereastră fără legătură. A fost foarte dificilă urcarea și a fost posibilă doar cu ajutorul echipamentelor speciale de alpinist”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

În cele din urmă, bărbatul, care intrase și într-o ușoară hipotermie a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, unde a fost dus direct în sala de operație.

Conform unor informații, bărbatul se urcase pe zidurile cetății ca să facă fotografii.

Cetatea Șoimoș: de la domeniu regal, la Hohenzollern de Brandenburg, asediul turcilor și Mihai Viteazul

Ceatea Șoimoș este un monument istoric care se află pe un deal de lângă DN7, în zona orașului Lipova, din județul Arad. Conform cetateasoimos.ro, prima atestare documentară datează din anul 1278.

A fost domeniu regal și a aparținut unor familii nobiliare importante. Printre cei care au deținut cetatea se află Gheorghe Hohenzollern de Brandenburg.

Șoimoșul a fost reședința principelui minor, Ioan Sigismund și a mamei sale, regina Isabela. În aceasta perioadă ea este întărită și înfrumusețată în stilul Renașterii, totodată adăugându-i-se bastioanele externe. În curtea interioară se văd până azi unele profile de piatră artistic sculptate, de la apartamentele princiare situate la etaj.
Cetatea a fost ocupată și de turci. În 1599-1600 a fost sub stăpânirea lui Mihai Viteazul.
În apropierea ei s-au ciocnit răsculații lui Horia cu forțele imperiale și nobiliare.
Părăsită în 1788, zidurile ei s-au transformat treptat în ruine.

Sursa foto-video: Inspectorarul pentru Situații de Urgență Arad