Arad: Amendă de 90.000 de lei pentru o companie din Arad care avea 9 străini care munceau ilegal

O societate comercială din Arad a fost amendată cu 90.000 de lei, în cursul lunii septembrie, decătre Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad pentru că a primit la muncă ilegal 9 cetățeni străini.

Conform șefei ITM Arad, Ecaterina Isac, măsura a fost luată pentru că cetățenii străini erau fără aviz de angajare sau de detaşare pe teritoriul României. În aceste cazuri, se aplică o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei pentru fiecare cetățean străin depistat că muncește ilegal.
In perioada august-septembrie 2018, ITM Arad a depistat 33 de angajatori care foloseau munca nedeclarată, aplicându-se 36 de sancțiuni în valoare de 230.000 lei.
În aceste condiții, ITM Arad atenționează că străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare, obţinut de angajatori în condiţiile stipulate de Ordonanta nr. 25/2014, actualizată. Totodata, străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
În schimb, străinii titulari ai dreptului de şedere temporară în scop de muncă, încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României la un alt angajator, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Ca definiție din lege, prin străin se înțelege: persoana care nu are cetăţenia română, cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European ori cetăţenia Confederaţiei Elveţiene.