Arad: Anchetă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, unde există acuze că s-ar refolosi materiale medicale de unică folosință

Consiliul Județean Arad a început o anchetă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) după ce au primit sesizări de la pacienţi internaţi la Secţia Medicină Internă conform cărora, în ultimele două săptămâni, au fost refolosite materiale medicale de unică folosinţă, precum perfuzoarele, care ar fi fost schimbate chiar şi după şase zile.

Conform șefului Serviciului Management Spitale din cadrul Consiliului Județean Arad, Mihai Şeran, „s-a dispus efectuarea unei verificări în urma unor sesizări primite de la pacienţi”.

„Am adus la cunoştinţa conducerii spitalului toate aspectele legate de acţiunea de control aflată în derulare, pentru a lua măsurile care se impun, pentru a reglementa situaţia gestiunilor, comenzilor de materiale sau a documentelor contabile”, a mai declarat șeful Serviciului Management Spitale din cadrul Consiliului Județean Arad, Mihai Şeran.

Directorul executiv al Direcției de Comunicare și Strategii din cadrul Consiliului Județean Arad, dr. Andrei Ando

Sesizările arată că, începând cu 2 iulie, în această secţie au fost refolosite perfuzoarele, care sunt de unică folosinţă. Aceste dispozitive ar fi fost schimbate o dată la câteva zile, chiar şi după şase zile, în cazul unui bolnav. Pacienţii, care au atras atenţia personalului medical că există riscul contaminării cu stafilococi sau alte infecţii intraspitaliceşti prin această practică, au sunat la Consiliul JUdețean după ce asistenţii medicali le-ar fi răspuns că şefa secţiei a dat dispoziţie să fie refolosite perfuzoarele, pentru că nu ar mai exista pe stoc.

Şefa secţiei Medicină Internă, Simona Borta, a negat că a dat dispoziţie de refolosire a perfuzoarelor, arătând că a împrumutat astfel de dispozitive, care lipseau de pe stoc, de la alte secţii.

Surse din cadrul spitalului afirmă că ar exista neconcordanţe între documentele contabile şi materialele aflate pe stoc.

Refolosirea perfuzoarelor a fost reclamată doar de pacienţi din Secţia Medicină Internă, care are aproximativ 40 de bolnavi internaţi.