Arad: AUDIO 22 august 1834, Ziua care printr-o decizie imperială a schimbat Aradul complet

Joi, 22 august, este Ziua Aradului. Manifestările dedicate sărbătorii sunt în plină desfășurare în oraș și țin, în total, 10 zile, până pe data de 25 august, ocazie cu care au loc o serie de concerte, conferințe și expoziții.

Zilele Aradului au loc în cinstea datei de 22 august 1834, când Aradul a obţinut rangul de Oraş Liber Regesc. Noul statut administrativ a dat un puternic avânt dezvoltării oraşului care în scurt timp a devenit unul din mai importante centre economice şi culturale din această parte a Europei.

Conform primarului municipiului Arad, Călin Bibarț, „22 august 1834 Aradul este declarat Oraș Liber Regesc. Deci acum 185 de ani, din punct de vedere administrativ, Aradul și-a primit autonomia în sistemul administrativ al Imperiului Habsburgic. A fost un demers deloc simplu, un demers chiar și costisitor pentru arădenii de atunci care au trebuie să plătească o taxă Curții de la Viena, dar au primit dreptul de a fi autonomi administrativ, de a avea judecătorie, de a avea conducere administrativă autonomă, ceea ce a însemnat foarte, foarte mult în dezvoltarea economică ulterioară a acestui oraș și a zonei. Un astfel de demers și-a lăsat amprenta pe următorii zeci și sute de ani, în mod direct și apoi indirect asupra orașului și a dezvoltării sale”.

„De aceea, în urmă cu câțiva ani, cred că a fost o decizie înțeleaptă a administrației și a Consiliului Local de atunci când au hotărât ca Ziua Orașului să se sărbătorească în 22 august, referindu-se la momentul 22 august 1834 și ducem mai departe acest reper istoric în conștiința tuturor arădenilor, dincolo de naționalitate, religie, confesiune. Cu toții, și atunci, acum 185 de ani, ca și acum, indiferent de naționalitate sau confesiune sau religie au contribuit la bunăstarea, prosperitatea și, până la urmă, dezvoltarea orașului pentru a-l face mai frumos, pentru arădeni, pentru Arad”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

 

Aradul se înfrățește cu Bethleem, locul în care s-au născut Regele David și Iisus

Cu începere de la ora 14, la Palatul Cultural are loc Ședință festivă a Consiliului Local Municipal Arad, ocazie cu care distincția Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, acordată post-mortem cunoscutului alpinist român, arădeanul Torok Zsolt, va fi înmânată membrilor familiei, dar vor avea loc decernări de titluri și distincții și semnarea înfrățirii Aradului cu orașul Bethleem, în care s-au născut Regele David și Iisus.