Singura stațiune din județul Arad, Moneasa, supranumită și Perla Munților Apuseni, este pustie în aceste zile, în condițiile în care minivacanța de 1 mai atrăgea în fiecare an peste 1.000 de turiști.

Pentru hotelieri și comercianții din stațiune pierderile sunt imense, mai ales că turismul este singurul venit al celor mai mulți, iar acest lucru se reflectă și în încasările de la primărie, pentru că s-au plătit mai puține taxe și impozite

Primarul comunei Moneasa, Ioan Nuțu Herbei.

Fără încasări prea mari, primăria tot a avut cheltuieli pentru stațiune, pentru că a trebuit, de exemplu, să întrețină parcurile.

Hotelierii atrag atenția că ridicarea unor restricții din 15 mai nu îi vor ajuta prea mult dacă nu se redeschid și restaurantele, pentru că turiștii care se cazează în hotel au nevoie și de servicii de alimentație publică.

Primarul comunei Moneasa, Ioan Nuțu Herbei.

În toată această perioadă, singurele persoane cazate în stațiune au fost cele aflate în carantină. Hotelul pe care Ministerul Muncii îl are la Moneasa a fost transformat în centru de carantină în care s-au aflat 202 de persoane. Ultimele 3 au părăsit Moneasa chiar vineri, însă de săptămâna viitoare vor veni alte persoane.

Primarul comunei Moneasa, Ioan Nuțu Herbei.

În Moneasa sunt disponibile cca 1.400 de locuri de cazare. Staţiunea Moneasa este apreciată pentru ape termale bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, considerate benefice în tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, pentru tratarea reumatismului şi a unor afecţiuni ginecologice.

Supranumita „Perla Muntilor Apuseni”, staţiunea Moneasa este situată, în Munţii Codru Moma, la peste 100 kilometri de municipiul Arad.