Cantintatea mare de buletine de analiză și timpul mare de prelucrare a datelor sunt motivele pentru care unele decese cauzate de noul coronavirus sunt anunțate la Arad cu întârzieri chiar și de 7 zile. Noul șef al Direcției de Sănătate Publică Arad (DSP Arad) a luat primele măsuri și a cerut Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad să-și organizeze un centru de calcul pentru o comunicare cât mai mult în timp real și să nu mai existe aceste întârzieri.
Ascultă aici declarația completă a directorului DSP Arad, dr. Horea Timiș.
Medicul Horea Timiș a mai cerut ca departamentul de calcul al spitalului să fie coordonat de către un reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, pentru o operativitate mai mare.
Care este motivul pentru care în Arad se anunță decesele, unele dintre ele, și foarte târziu, chiar și cu 7 zile?
În primul rând, Direcția de Sănătate Publică anunță când ajunge buletinul, anunță automat structurile superioare: Ministerul Săntății, Centrul Operativ de Urgență. Problema este, ca urmare a analizei pe care am făcut-o, la buletinele de analiză, fiindcă chiar dacă pacientul a decedat noi anunțăm când ajunge fizic informația în DSP. Problema este că mai multe buletine sunt în analiză, la Timișoara, la laboratoarele DSP sau la laboratorl spitalului (județean din Arad – n.r.), iar momentul până se prelucrează proba și până ajunge la noi durează foarte mult. Este unul dintre motivele pentru care avem acest delay în anunțarea în timp real a situației.
Unde se blochează oarecum comunicarea hârtiilor?
De exemplu, dacă sunt probe care ajung la Timișoara, ele vin după câteva zile la spital și de la spital ajung la DSP. Sunt prea multe probe în lucru și, practic, ca să anunțăm oficial, noi trebuie să avem buletinul oficial.
Spitalul anunță DSP mai târziu?
Și spitalul anunță mai târziu, dar și spitalul depinde, de exemplu, în cazurile care s-au întâmplat, de buletinele care vin de la Timișoara și acolo nu pot să proceseze așa mare cantintate de analize.
Situația a fost remarcată în mod special pe Arad, încă de acum 2 săptămâni au existat asemenea întrebări, diferențe mari de momentul în care a fost decesul, chiar s-a confirmat chiar infecția, și până când informația a ajuns la București.
Da, acele cazuri au fost din cauză că nu veneau buletinele din laborator de la Timișoara, fiindcă timpul de lucru era foarte lung.
Pentru a îmbunătăți calitatea informației și a datelor este nevoie și am sugerat Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad să-și organizeze un centru de calcul care prelucreze date și să poată transmite în timp real, fiindcă și spitalul județean este sufocat de o mulțime de buletine care vin și timpul de procesare a datelor durează foarte mult. Ca atare am recomandat spitalului, de exemplu, să-și mărească echipa celor care procesează date, astfel încât buletinele să fie cât mai mult în timp real și să nu mai existe aceste întârzieri. Este o problemă de resursă umană care trebuie alocată.