Arad: AUDIO Cel mai longeviv primar de după Revoluția din 1989 din România și-a pierdut mandatul înainte de termen din cauza unor probleme cu justiția. Ce a făcut

Celmai longeviv primar de după Revoluția din 1989 din România, care a deținut aceeași funcție în aceeași comună, și-a pierdut mandatul înainte de termen și nu va avea voie să mai candideze la următoarele alegeri locale.

Este vorba despre Florin Farcașiu, care a fost primarul comunei Târnova din județul Arad din 10 ianuarie 1990. Inițial a fost numit în funcție, iar apoi a câștigat fără probleme toate alegerile.

Ascultă aici sau în linkul de mai jos ce declară Florin Farcașiu despre cum și-a început cariera de primar.

Prefectura Arad a anunțat că vineri astăzi a fost emis Ordinul de Prefect care privește constatarea încetării de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului ca urmare a rămânerii definitive a Raportului Agenției Naționale de Integritate. Atribuțiile funcției de primar al Comunei Târnova vor fi exercitate de către domnul viceprimar Tomuța Mureșan Iosif, până la data organizării alegerilor.

Florin Farcașiu și-a pierdut mandatul înainte de termen, dupăce a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate, care l-a acuzat că în perioada 26 iunie 2012 și 29 iunie 2014 a fost incompatibil pentru că deținea ilegal în acealași timp funcția de primar și calitatea de membru de în Consiliile de Administrație ale școlilor din Târnova și Agrișu Mare, un sat care aparține comunei Târnova.

Farcașiu nu a depus niciun punct de vedere la dosar, dar a contestat raportul ANI. Curtea de Apel Timișoara i-a dat dreptate și a anulat raportul, însă ANI a contestat hotărârea la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde magistrații au desființat decizia de la Timișoara, au rejudcat cauza și au dat dreptate inspectorilor ANI, decizând practic demiterea primarului.

Mai mult, Florin Farcașiu nu mai poate candida la funcția de primar în următorii 3 ani de la rămânerea defitivă a hotărârii, asa că va pierde alegerile din 2020.

Alți 5 primari realeși în acest mandat și-au pierdut funcțiile din cauza problemelor cu legea

Alți 5 primari din județul Arad, care au fost realeși în acest mandat, și-au pierdut funcțiile după ce au pierdut definitiv procesele cu Agenția Națională de Integritate sau au fost condamnați pentru corupție… Ovidiu Neaga de la Dezna, Gheorghe Petru Feieș de la Sebiș și Ioan Ciul de la Bocsig și-au încheiat mandatele mai repede după ce au pierdut procesele cu ANI, iar Teodor Avram de la Almaș și Traian Balint de la Covăsânț au fost condamnați pentru corupție.