Transferul Cetății Aradului către municipalitate a revenit în discuțiile dintre administrația locală și Guvern, vineri, când o delegație din Arad s-a întâlnit cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri. Primăria cere acum să i se transfere proprietatea cetății, chiar dacă militarii vor mai rămâne în incintă timp de mai mulți ani.
Cu titlul de proprietar, primăria va putea accesa fonduri europene, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.
Primăria vehiculează acum mutarea militarilor nu în fosta unitatea din cartierul Gai din municipiu, unde ar fi trebuit să construiască o cazarmă pentru Ministerul Apărării Naționale, ci în fosta unitatea militară de la Radna, a mai declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.
Cetatea Aradului trebuia transferată de mai mulți ani către Primărie, însă atât ministerul apărării naționale, cât și primăria s-au acuzat reciproc că nu au îndeplinit obligațiile asumate în protocoalele încheiate.
O delegație arădeană formată din primari, parlamentari și directori de instituții s-a aflat, vineri, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, pentru a discuta prioritățile și marile proiecte de dezvoltare a Aradului.
Din delegația condusă decătre europarlamentarul Gheorghe Falcă au făcut parte, printre alții, primarul Aradului Călin Bibarț și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Cetatea Aradului, construită după planul aprobat personal de către împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea
Cetatea Aradului se întinde pe mai multe zeci ha în centrul Aradului, este unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării. Planul a fost aprobat personal de împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea, iar cetatea a fost construită între după sistemul Vauban, în formă de dublă stea cu 6 colţuri, între anului 1763 şi 1783. Până în1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar. Cetatea este una dintre cele mai bine cetăţi Vauban coservate în estul Europei, un avantaj fiind tocmai faptul că este în grija militarilor.