Arad: AUDIO DSP Arad a luat primele măsuri în cazul gropii de gunoi improvizate lângă casele oamenilor: interzice primăriei să mai depună deșeuri. Ce alte măsuri impun medicii

Direcția de Sănătate Publică Arad a luat primele măsuri în cazul tranformării fostei unități militare din centrul orașului Lipova într-o groapă de gunoi, dupăce, prinsă în criza gunoaielor, primăria a depus în fosta cazarmă deșeurile colectate din oraș pentru că nu are bani să plăteacă transferul la un deponeu ecologic autorizat.

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Arad, medicul Ladinia Ardeu.

Cazarma dezafacetată este în orașul Lipova, iar cele câteva sute de tone de gunoaie sunt la câțiva metri de case și o școală primară. Mirosurile emanate, șoarecii, șobolanii, câinii și muștele care se adună în zonă au tansformat viața localnicilor într-un coșmar.

Probleme au început în urmă cu 2 luni, când firma care câștigase licitația în masterplanul de deșeuri nu și-a mai plătit datoriile către rampele de colectare, așa că guoiele au rămas pe străzi. Între timp firma și-a pierdut licența și s-a retras complet. Asa ca primaria s-a vazut in situatia de a gasi o solutie de avarie. Autoritățile recunosc că groapa de gunoi din fosta cazarmă militară nu este legală, dar spun că alternativa acestui compromis era să lase gunoaiele prin tot orașul.

ADI Deseuri, asociația Consiliului Județean care trebuie sa organizeze o licitatie pentru desemnarea unei alte firme colectoare asteapta ca fiecare primarie sa isi dea acordul pentru organizarea noii licitatii. Pana cand autoritatile locale vor gasi solutii si nu vor mai pasa responsabilitatile de la una la celalaltă, cei care sufera sunt oamenii, nevoiti sa accepte solutii de compromis, care le pun sanatatea in pericol.