Arad: AUDIO FOTO Peste 3.000 de jandarmi din Arad și peste 1.800 de misiuni în lupta cu noul coronavirus, în starea de urgență

Mii de jandarmi din Arad au fost impliați în misiunile din perioada stării de urgență, a anunțat, joi, conducerea Jandarmeriei Arad.

Încă din prima zi a stării de urgență instituite în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului SARS Cov 2, precum și pentru supravegherea respectării măsurilor instituite prin Ordonanțe Militare, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, împreună cu efective din cadrul celorlalte instituții cu atribuții în domeniul ordinii publice și MApN, au fost angrenate în numeroase misiuni de asigurare și menținere a ordinii publice, atât în zona PCTF Nădlac I și II, în zona centrelor de carantină de pe raza județului Arad, precum și la însoțirea convoaielor auto ce au tranzitat județul Arad.

Totodată au fost intensificate misiunile de patrulare, atât cele pedestre cât și auto, în sistem integrat cu poliția, pe tot teritoriul județului Arad, în vederea supravegherii respectării măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Conform purtătorului decuvânt al Jandarmeriei Arad, plt.adj. Dan Monoranu, „în permanență s-a comunicat cu cetățenii, atât direct cât și prin alte mijloacele de comunicare avute la dispoziție, pentru a preveni apariția de situații în care sunt constatate încălcări ale prevederilor legale, cetățenii fiind îndemnați să respecte indicațiile autorităților, concepute exclusiv pentru protejarea lor și a familiilor lor”.

„Astfel, în perioada 16 martie – 15 mai, jandarmii arădeni au executat peste 1800 de misiuni complexe, având drept scop protejarea populației față de răspândirea noului virus. În acest sens, s-au executat 132 de misiuni de asigurare a ordinii publice în zona PCTF Nădlac I și II, 48 misiuni de însoțire a convoaielor auto ce au tranzitat județul Arad, de la punctele de trecere a frontierei Nădlac I și II până la limita teritorială cu județele vecine. De remarcat este faptul că în această perioadă au fost însoțite foarte multe convoaie auto aproximativ 800, majoritatea dintre acestea fiind executate cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara, beneficiind astfel de un real sprijin în îndeplinirea sarcinilor din această perioadă; 130 misiuni de asigurare a ordinii publice în zona centrelor de carantină, respectiv 9 centre de carantină din care 6 au fost în responsabilitatea Jandarmeriei Arad (4 cu caracter permanent și 2 temporare); 66 de misiuni în cooperare cu poliția pentru verificarea punerii în aplicare a măsurilor epidemiologice; 1500 de misiuni în sistem integrat prin patrule mixte cu poliția pentru verificarea respectării măsurilor restricțiilor stabilite pe timpul stării de urgență.

Nu au fost situații deosebite în care să se impună intervenția în forță sau folosirea mijloacelor din dotare. Chiar la începutul instituirii stării de urgență și punerii în aplicare a măsurilor specifice de carantinare a persoanelor care s-au întors din țările zonă roșie de risc, a existat o stare de nemulțumire în rândul acestora, cu referire la condițiile de carantină. În urma dialogului cu persoanele respective situația a fost detensionată”, a mai declarat purtătorul decuvânt al Jandarmeriei Arad, plt.adj. Dan Monoranu.

„De precizat este faptul că toate aceste misiuni au fost executate 24 de ore din 24 și au fost folosiți, până în prezent, peste 3000 de jandarmi”, mai spune Dan Monoranu.

Odată cu instituirea stării de alertă și punerea în aplicare a noilor măsuri, traficul persoanelor în punctele de trecere a frontierei a cunoscut valori ridicate. În acest sens au fost luate măsuri suplimentare prin instalarea unor culoare de trecere pentru persoanele care se deplasează pedestru, iar pentru respectarea prevederilor legale și a distanțării sociale, echipajele de jandarmi comunică în permanență cu cetățenii. Acestora le sunt distribuite declarații pe proprie răspundere necesare efectuării interviului epidemiologic, pentru ca timpul petrecut pentru efectuarea formalităților de trecere a frontierei, să fie cât mai scăzut. Puținele momente în care a existat o stare de nemulțumire au fost gestionate prin dialog și nu s-a impus folosirea forței sau a mijloacelor din dotare

Un rol important în coordonarea activităților desfășurate în contextul prevenirii răspândirii virusului, l-a avut și reprezentantul Jandarmeriei Arad în Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Arad, 24 de ore din 24 pe toată perioada în care a fost instituită starea de urgență, continuând și pe timpul stării de alertă.

În paralel cu noul coronavirus, și misiunile obișnuite

Pe lângă misiunile executate în contextul prevenirii răspândirii noului virus și celelate misiuni încredințate jandarmeriei, au fost executate cu responsabilitate. Aici vorbim de 913 misiuni de menținere a ordinii publice prin patrule de jandarmi, sau în sistem integrat prin cele 1600 de patrule mixte cu poliția, 10 acțiuni punctuale pentru prevenirea și combaterea fenomenului contravențional și infracțional în zone de interes operativ sau cu grad criminogen ridicat, 8 acțiuni punctuale pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și contravențional în domeniul silvic și piscicol, precum și 1800 de misiuni de protecție și pază instituțională și transporturi speciale.

În perioada supusă analizării, jandarmii arădeni au constatat 618 fapte contravenționale sancționate cu amenzi în valoare de 957.700 lei, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație și a măsurilor de prevenire a răspândirii SARS Cov 2 și 7 fapte penale cu 7 autori pe numele cărora, jandarmii au întocmit acte de sesizare necesare organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădăricirea combaterii bolilor.

În continuare, Jandarmeria Arad cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara, execută misiunile încredințate cu acceași intensitate și responsabilitate, o parte dintre acestea fiind adaptate la starea de alertă instituită pe teritoriul României.

112

Inspectoaratul de Jandarmi Județean Arad, recomandă tuturor cetățenilor să respecte indicațiile autorităților, să se informeze doar din surse oficiale și pentru orice problemă din domeniul ordinii și liniștii publice, să apeleze cu încredere numărul unic de urgență 112.