Arad: AUDIO FOTO VIDEO 75 de ani de la eroicele lupte în urma cărora eroii Detașamentului Păuliș au reușit să apere Defileul Mureșului, suveranitatea și integritatea României în fața trupelor hortyste 

dav

Cei 75 de ani de la eroicele lupte în urma cărora eroii Detașamentului Păuliș au reușit să apere, în cel de-al Doilea Război Mondial, Defileul Mureșului, suveranitatea și integritatea României în fața trupelor hortyste, de 10 ori mai numeroase și mai bine înarmate, au fost marcați, duminică, printr-o serie de manifestări ample care au avut loc în zonele în care s-au purtat lupte crâncene. La ceremonii au fost prezenți și câțiva veterani din acea perioadă, puținii care mai sunt în viață. 

ARADCU 00 COMEMORARI PAULIS 75 DUM15SEPT EDIT COMPLET

Cei 75 de ani de la eroicele lupte în urma cărora eroii Detașamentului Păuliș au reușit să apere, în cel de-al Doilea Război Mondial, Defileul Mureșului, suveranitatea și integritatea României, au fost marcați, duminică, printr-o serie de manifestări ample care au avut loc în zonele în care s-au purtat lupte crâncene. La ceremonii au fost prezenți și câțiva veterani din acea perioadă, puținii care mai sunt în viață.https://realitateadearad.net/index.php/2019/09/15/arad-audio-foto-video-75-de-ani-de-la-eroicele-lupte-in-urma-carora-eroii-detasamentului-paulis-au-reusit-sa-apere-defileul-muresului-suveranitatea-si-integritatea-romaniei-in-fata-trupelor-hortyste/

Publicată de Realitatea De Arad pe Duminică, 15 septembrie 2019

Ceremoniile militare și religioase au început încă de dimineață în comuna Păuliș, unde s-au dat eroicele lupte, și la cimiturl eroilor din Radna, unde se afla școala militară ai cărei elevi au purtat acele lupte. Un parastas în memoria eroilor a fost ridicat la Biserica Ortodoxă din comuna Păuliș.

Momentul central al manifestării  avut loc odată cu ceremonialul militar și religios de la Monumentul Eroilor din Păuliș, de lângă Drumul Național 7, unde au fost depuse și coroane de flori în memoria eroilor.

La evenimente au fost prezenți urmași ai eroilor și veteranilor bătăliei de la Păuliș, precum și membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Argeș, dar și strănepoți ai eroilor.

Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea.

Și strănepotul unui veteran erou aflat încă în viață, un cunoscut tânăr vilonist, Ștefan Șimonca-Oprița, a fost prezent și a susținut un mic concert, în memoria înaintașului său și celorlalți eroi.

În comuna Păuliş există încă urme ale acelor vremuri.

Primarul comunei Săvârșin, Ioan Turcin

Pentru a întregi informațiile despre acele zile, a fost lansată și pagina de nternet  http://eroiidelapaulis.ro, coordinaă decătre col. rez. Marcel Lucaciu, care cuprinde și documente inedite din arhivele militare.

Ceremoniile s-au încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu” cantonat în Cetatea Aradului.

Manifestările comemorează luptele duse de Armata Română pentru apărarea Defileurilor Mureş şi Criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna.  Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară ‘Budapesta’, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.