Arad: AUDIO FOTO VIDEO Protestul profesorilor cu privire la „bulversarea” sistemul de învățământ. Au purtat tricouri identice și ecusoane cu mențiunea „organizator”. Ce acuză profesorii

Circa 80 de profesori din judeţul Arad au organizat, joi, un protest de stradă, prin care spun că vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la „bulversarea” sistemului de învăţământ printr-o serie de decizii ale ministerului luate „pompieristic” în ultimul an.

Profesorii s-au adunat, cu începere de la ora 18,30, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Arad, purtând tricouri albe cu mesajul „Dacă nu noi, atunci cine?”.

Protestul a fost iniţiat de Facebook şi a strâns circa 80 de dascăli, ei fiind reprezentaţi chiar de un inspector şcolar, Paul Barta, care a declarat că acţiunea are rolul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele din sistem.

„Încercăm să sensibilizăm opinia publică printr-un protest paşnic, mut, fără scandări, pentru că suntem nemulţumiţi de ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an şcolar, în care au fost emise diverse decizii de la Bucureşti, plecând de la lipsa unor manuale pentru elevi, încercarea de a transforma, în luna februarie, orele de sport de la învăţământul primar, apoi încălcări ale Legii Educaţiei Naţionale, ordine emise care a doua zi au fost retrase, decizii prin care s-au bulversat examenele naţionale. E vorba de numeroase decizii luate în ultimul an şi care au bulversat tot sistemul de învăţământ”, a declarat Paul Sebastian Barta, profesor de sport şi inspector şcolar.

Inspectorul şcolar de educație fizică și sport, profesorul Paul Sebastian Barta.

La manifestare s-a aflat şi preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu, care îi reprezintă pe aproape toţi angajaţii din judeţ ai sistemului educaţional.

„Sunt aici în calitate de cadru didacttic, dar şi de reprezentant al salariaţilor din judeţul Arad. Am simţit că trebuie să le fiu alături colegilor, pentru că sunt de acord că nu se mai poate să acceptăm ordine de ministru, metodologii, peste noapte date pompieristic, care să oblige şi să distrugră învăţământul românesc”, a declarat prof. Dănuț Ienășescu.

Vicepreședintele FSLI, profesorul Dănuț Ienășescu.

Manifestanţii reproşează Guvernului că a modificat Legea Educaţiei Naţionale „prin ordonanţe peste ordonanţe, de unde rezultă o instabilitate a procesului de învăţământ”.

„Toţi miniştrii au încercat să implementeze propria reformă în educaţie fără să existe o consultare reală cu cei implicaţi şi fără să existe o continuitate”, a mai declarat iniţiatorul acţiunii, Paul Barta.

Inspectoratul Școlar l-a acuzat pe inspectorul-organizator că încalcă „fișa postului și codul etic”, așa că toți profesorii care au protestat au purtat ecosoane cu mențiunea „organizator”

Cu privire la acest protest, Inspectoratul Şcolar Judeţean a transmis un comunicat de presă în care arată că „se delimitează ferm” de acţiune.

Mai mult, conducerea Inspectoratului Școlar Arad acuza faptul că inspectorul școlar Paul Sebastian Barta ar încălca „fișa postului și codul de etică” organizând proteste față de Ministerul Educației.

Pentru a evita ca doar cei 4 profesori, printre care și inspectorul școlar, să fie considerați organizatorii, toți profesorii care au participat la protest au purtat tricouri albe cu mesajul, iar în piept aveau un ecuscon pe care scria „organizator”.

Mitingul, care a fost autorizat până la ora 21,30, s-a încheiat fără incidente și a fost supravegheat decătre forțe de polițiști și jandarmi.