Arad: Caz nemaiîntâlnit în Arad: Doi primari la rând își pierdut funcțiile înainte de termen din cauza problemelor cu legea

Caz nemaiîntâlnit într-o localitate din județul Arad. Atât primarul, cât și viceprimarul cu atribuții de primar au pierdut procesele cu Agenția Națională de Integritate, părăsind funcțiile înainte de termen. Practic localitatea rămâne fără primar în mai puțin de 2 ani de zile.

Totul se întâmplă în orașul Sebiș, unde viceprimarul Radu Demetrescu a luat atribuțiile de primar, dupăce, în cursul lunii ianuarie 2018, ediul Gheorghe Petru Feieș și-a pierdut mandatul ca urmare a unui proces cu ANI. Doar că acum și primarul interimar a pierdut definitiv un proces cu Agenția Națională de Intergritate și prin urmare trebuie să părăsească funcția. În 2015, ANI îl acuza că încă din 2008 era în stare de incompantibilitate pentru deținea concomitent funcția de viceprimar și comerciant persoană fizică autorizată.
De atunci, au avut loc mai multe procese, iar în final vicele a pierdut definitiv la Înalta Curtea de Casație și Justiție, care a decis să-i respingă recursul ca fiind nefondat. O cerere a lui Radu Demetrescu, privind neconstituționalitatea unui articol de lege a fost trimisă către Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a art. 87 alin. (1) lit. g) din Legea 161/2003.

Ce urmează

În aceste condiții, Prefectura Arad așteaptă documentele scrise de la Înalta Curte și va trebui să constate încetarea mandatului lui Radu Demetrescu. Urmează apoi ca dintre consilierii locali să fie ales un viceprimar, care va prelua și atribuțiile de primar până la organizarea alegerilor parțiale sau, cel mai probabil, până la alegerile locale din anul 2020.

În acest mandat, 6 primari și-au pierdut funcțiile înainte de termen din cauza problemelor cu legea

În județul Arad, 6 primari și-au pierdut funcțiile înainte de termen, în acest mandat, din cauza problemelor cu legea.

Alți 6 primari din județul Arad, care au fost realeși în acest mandat, și-au pierdut funcțiile înainte de termen… 4 au pierdut definitiv procesele cu Agenția Națională de Integritate, iar 2 au fost condamnați pentru corupție.

Mircea Iosif Jochici de la Lipova, Ovidiu Neaga de la Dezna, Gheorghe Petru Feieș de la Sebiș și Ioan Ciul de la Bocsig și-au încheiat mandatele mai repede după ce au pierdut procesele cu ANI, iar Teodor Avram de la Almaș și Traian Balint de la Covăsânț au fost condamnați pentru corupție.

 

TEXTUL COMPLET AL DECIZIEI Detalii soluţie: Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de recurentul Demetrescu Radu, cu privire la neconstituţionalitatea art. 87 alin. (1) lit. g) din Legea 161/2003. Dispune înaintarea dosarului la Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a art. 87 alin. (1) lit. g) din Legea 161/2003. Fără cale de atac. Respinge cererea de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, formulată de recurentul Demetrescu Radu. Respinge recursul declarat de reclamantul Demetrescu Radu împotriva sentinţei civile nr. 282 din 26 octombrie 2015 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 iunie 2019.