Arad: AUDIO FOTO VIDEO Zi specială în cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României, Basilica Papală Maria Radna

Zi speciala astazi in cel mai mare loc catholic de pelerinaj din vestul Romaniei. Cea mai veche mănăstire catolică din vestul ţării, Maria Radna, din judeţul Arad, a primit astazi mii de pelerini. Credinciosii vin in fiecare an, de la zeci şi chiar sute de km depărtare, pentru a sarbatoari, la Basilica Papala Maria Radna, Adormirea Maicii Domnului sau SFânta Marie Mare, iar slujba de astăzi a fost concelebrată decătre un invitat special… abatele celei mai vechi mănăstiri din Ungaria, caredeține cel de-al doilea cel mai mare teritoriu abațial din lume.

Mănăstirea Basilica Maria Radna se află în oraşul Lipova din judeţul Arad şi este cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul ţării. Unii pelerini parcurg pe jos, în rugăciune, zeci de km pentru a ajunge la mănăstirea Maria Radna. Mănăstirea a primit azi mii de credincioşi din toată ţara şi din străinătate, care au venit la Basilica Papală Maria Radna din judeţul Arad pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.

„Este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii”, a declarat părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

Slujbele speciale au început încă de sâmbătă dimineața şi ţin până joi seara, perioadă la basilică au ajuns peste 15.000 de credinciosi. Slujbele sunt oficiate mai multe limbi, printre care maghiara, germana, romana, slovacă si croata. Astăzi, SFânta liturghie solemnă a fost oFiciată în limbile română-mahiară-germană de către ES Iosif Csaba Pall, episcop de Timişoara împreună cu abatele celei mai vechi mănăstiri din Ungaria, Pannonhalma, caredeține cel de-al doilea cel mai mare teritoriu abațial din lume, după Monte Cassino din Italia. Evenimentul are loc la 34 de ani de la sfințirea abatelui ca preot. Acesta este și un cunoscut om de știință și a făcut parte din comisia care a pregătit conferința mondială a mediului din 1992.

Părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

Joi la ora 17 a avut loc şi un concert de muzică meditativă susținut de către Gheorghe Iovu.

Desi este o manastire catolica, la Maria Radna vin an de an, credinciosi din toate religiile. Unii vin la mănăstire de 2 zile şi petrec noaptea în biserică.

Dupa ce asculta slujba, credinciosii culeg din padurea de stejari din spatele manastirii, niste muguri asemuiti cu lacrimile Fecioarei Maria, care îi feresc de boli şi necaz.

Icoana Făcătoare de Minuni de la Maria Radna

La Maria Radna există o icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că e făcătoare de minuni şi cu toate că a trecut printr-un puternic incendiu, a scăpat neatinsă. Legenda spune ca cei care se roaga la icoana Maicii Domnului sunt vindecati in mod miraculos de boli.

Titlul acordat de către Papal Ioan Paul al II-lea

Atestata docunentar de peste 700 de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papala Minor.

Basilica Papală Maria Radna, care a Fost resFinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet cu fonduri europene, bani de la Guvern şi donaţii ale enoroaşilor. Basilica Papală Maria Radna este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.