Tablou magic, luni seara, pe râul Mureș, în județul Arad, unde milioane de fluturi au dansat în același timp la suprafața apei și și-au trăit sub ochii trecătorilor singurele ore de viață. Fluturii trec de la stadiul de larvă la cel de adult, își depun ouăle și mor în aceeași zi. Pescarii abia așteaptă momentul pentru că îi folosesc drept momeală pentru pești. Fenomentul poate fi văzut doar cel mult 3 seri în preajma Rusaliilor.
Fluturii trăiesc în stadiul de larvă în mâlul de pe mal până la trei-patru ani, apoi se arată în toată splendoarea. Preț de câteva ore, într-un dans al culorilor, își caută perechea, iar dupăce își depun oulăle, mor. Oamenii, care sunt impresionați de frumusețea fluturilor, se strâng cu zecile ca să urmărească fascinați acest fenomen unic. Pe lângă spectacolul pe care îl oferă, milioanele de fluturi reprezintă o oportunitate pentru pescari care îi folosesc drept momeală pentru pești.
Conform directorului Parcului Natural Lunca Mureșului, Fulviu Moga, „efemeridele apar la suprafaţa apei doar în perioada Rusaliilor, motiv pentru care sunt numite popular şi „rusalii””.
„Fenomenul a început aseară (luni – n.r.) şi va dura încă două sau trei zile. În acest timp, insectele, care au trăit în stadiu de larvă trei ani, în nămolul malurilor Mureşului, devin adulte şi ies la suprafaţă pentru a se reproduce. Trăiesc doar câteva ore, până îşi depun oăle, apoi devin hrană pentru peşti”, a mai declarat directorul Parcului Natural Lunca Mureșului, Fulviu Moga.
Directorul Parcului Natural Lunca Mureșului, Fulviu Moga.
Reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului mai spun că prezenţa acestor insecte este şi un bun indicator pentru calitatea apei râului, pentru că poluarea nu ar permite dezvoltarea larvelor
Legenda spune că acești fluturi sunt de fapt spirite neîmplinite, tineri care au murit înainte de a fi sot și soție. Li se permite ca într-o singură zi din an, în preajma Rusaliilor, să coboare pe pământ în chip de ființă înaripată, să cunoască iubirea câteva ore, pentru ca apoi să moară.