Arad: AUDIO O seră unică în Europa, de la un castel ai cărui oaspeți au fost Regii Carol al II-lea și Mihai I și Regina Mamă Elena, pusă în siguranță cu „Ambulanța pentru Monumente”, susținută de către Prințul de Wales, moștenitorul Coroanei Britanice și nepot al Regelui Mihai I

O seră unică în Europa, care aparține unui castel degradat din județul Arad, ai cărui oaspeți au fost de mai multe ori Regele Carol al II-lea, Regele Mihai I și Regina Mamă Elena, va fi pusă în siguranță cu ajutorul proiectului național „Ambulanța pentru Monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, moștenitorul Coroanei Britanice și nepot al Regelui Mihai I.

Este vorba despre castelul de la Bulci, comuna Bata, care a fost construit la începutul secolului al 19-lea.

Conform wikipedia.org, în timpul ultimilor doi proprietari – Anton și fiul său adoptiv Ioan Mocsony-Stârcea – castelul a cunoscut o viață intensă, aici venind adesea la vânătoare regele Carol al II-lea, al cărui maestru de vânătoare era Anton. După 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mamă Elena și regele Mihai I, care în 1943, prin intermediul lui Ioan Mocsony-Stârcea, va achiziționa castelul contelui Huniady de la Savârsin, aflat în apropierea domeniilor Mocioneștilor. Castelul de la Bulci a fost naționalizat și transformat în 1949 în sediu al G.A.S. din localitate. Ulterior, aici a fost amenajat un preventoriu TBC, ca și secție externă a fostului spital municipal din Arad.

Așa a ajuns în proprietatea Primăriei Arad, care a semnat, miercuri, un protocol cu Asociația Vernacular.

Sera Castelului de la Bulci este unicat în Europa. A fost unul dintre motivele pentru care Asociația Culturală Vernacular a venit cu propunerea de a o pune în siguranță. Primăria Municipiului Arad împreună cu Primăria comunei Bata, nu numai că salută această inițiativă, dar au anunțat deja că vor sprijini acest demers.

„Facem un prim pas, unul mic deocamdată, dar sunt convins că în viitor vor urma și alții alături de Asociația Vernacular, în direcția conservării unei clădiri de patrimoniu. Trebuie să readucem istoria în atenția noastră. Cel mai important este să nu pierdem ce avem”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

„Este un vis împlinit. Mă bucur că se fac pași importanți în direcția conservării acestei clădiri cu un trecut istoric frumos. Am luat legătura cu o fundație din Timișoara care este dispusă să sprijine substanțial acest proiect. Pentru mine si comunitatea mea este foarte importantă reabilitarea acestei clădiri și indiferent ce destinație i se va da va fi benefică comunității mele”, a declarat primarul comunei Bata, Ion Micurescu.

„Inițiativa nostră este de a pune in siguranță cât mai multe clădiri istorice prin intermediul proiectului Ambulanța pentru monumente. În județul Arad am reușit să intervenim la biserica de lemn din Luncșoara, iar anul acesta ne-am propus încă două intervenții. Prima este cea de punere în siguranță a serei, din complexul Mocioni de la Bulci iar cea de-a doua este punerea în siguranță a învelitorii bisericii de la Ionești. Sera este unicat în această zonă a Europei, prin urmare a devenit o prioritate pentru noi. Sperăm că acest proiect va fi doar începutul unui demers mai lung ce se va desfășura în parteneriat cu administrațiile locale și cu comunitatea locală”, a declarat președintele Asociației Culturale Vernacular, Maria Tămășan.

Primarul Aradului, Călin Bibarț, a semnat, miercuri, proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare încheiat între Consiliul Local al Municipiului Arad și Asociația Culturală Vernacular care s-a oferit să intervină prin acțiuni de protejare, conservare și punere în siguranță a serei din incinta Castelului Mocioni. Proiectul va fi supus aprobării cel mai probabil în următoarea ședință a Consiliul Local al Municipiului Arad.

„Pe viitor ne dorim să refacem acoperișul castelului pentru a stopa degradarea edificiului. Nu în ultimul rând avem în plan reabilitarea întregului castel, însă aceste intervenții vor necesita fonduri mari. Vrem să-l păstrăm, pentru arădeni, pentru toți cei care iubesc istoria. Cei care doresc pot să se implice voluntar în acest proiect de punere în siguranță a serei, castelului și parcului dendrologic. Asfel, în câțiva ani, castelul de la Bulci ar putea redeveni o mică bijuterie a Aradului și a comunei Bata”, a mai declarat primarul Călin Bibarț.

Lucrările de punere în siguranță a serei sunt programate să aibă loc în această vară, în cadrul proiectului național „Ambulanța pentru Monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales. Inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” este dezvoltat de o serie de organizații din domeniul patrimoniului printre care se numără și Asociația Vernacular.

Sursa foto: Primăria Municipiului Arad