Arad: AUDIO Peste 5.700 de elevi din Arad, cca 10 la sută din total, nu au dispozitive electronice pentru a putea participa la lecţiile online

Un număr de 5.745 de elevi din judeţul Arad, reprezentând 9,4% dintre aceştia, nu au dispozitive electronice, precum tablete sau telefoane performante, pentru a putea participa la cursuri online, relevă un studiu făcut în şcoli, dat publicităţii, luni, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Arad.

Datele au fost anunțate decătre șeful Inspectoratului Școalar Arad, profesorul Marius Gondor.

În municipiul Arad, în această situație sunt peste 1.219 copii.

ISJ Arad va transmite această situaţie către toate primăriile din judeţ, pentru a se găsit soluţii pentru copiii care nu au dispozitivele necesare participării la predarea online.

„Din punctul meu de vedere este viabilă soluţia achiziţionării unor abonamente de internet care includ o tabletă gratuit. Finanţarea acestor abonamente să se facă prin bugetele locale, iar banii să fie alocaţi către fiecare unitate de învăţământ care va achiziţiona abonamentele cu tabletele gratuite incluse. Aceste tablete devin proprietatea unităţii de învăţământ, iar şcoala va da în custodie elevilor aceste tablete. Precizez că aceasta este doar o propunere, fiind la latitudinea autorităţilor locale cum vor proceda”, a declarat, luni, inspectorul şcolar general, Marius Gondor.

Conform profesorului Marius Gondor, în urma interogării dascălilor şi părinţilor prin chestionare, s-a constatat că există două situaţii: elevul nu are internet pentru că nu are un device compatibil pentru conectare sau în localitatea de domiciliu a elevului nu există semnal la internet.

„Prima categorie se rezolvă prin achiziţionarea tabletelor de care am vorbit, tablete care au conexiune la internet. Pentru a doua situaţie, soluţiile sunt puţin mai dificile, deoarece operatorii de telefonie mobilă/internet nu au acoperire în localităţile respective. Comunităţile locale vor trebui să facă demersuri în această direcţie. Dar aceasta este o soluţie de durată. Drept urmare, pentru elevii pentru care conectarea la internet nu se va putea realiza până la finalul anului şcolar, unităţile de învăţământ vor realiza planuri de recuperare şi planuri remediale care vor fi aplicate imediat după reluarea cursurilor”, a mai declarat şeful ISJ Arad, Marius Gondor.

Marius Gondor a transmis administraţiilor locale că dotarea elevilor cu device-uri pentru participarea la învăţarea online „nu este o acţiune doar pentru acest an şcolar”.

„Pot exista şi în viitor situaţii în care va trebui să suspendăm cursurile, fie şi într-o singură unitate de învăţământ, sau nu poate garanta nimeni că nu va exista un al doilea val de epidemie. Atunci vom avea nevoie, cu siguranţă, de aceste instrumente de lucru digitale”, a mai declarat Mariu Gondor.

Pe de altă parte, Casa Corpului Didactic Arad a anunţat că a pregătit tutoriale pentru dascăli, privind utilizarea platformelor de predare online.

Conform procedurilor, dotarea elevilor cu aasemenea mijloace ar trebui făcută de către autoritățile locale. La Arad, primarul Călin Bibarț, a anunțat că în cursul acestei săptămâni va avea loc ședința de consiliul local prin care primăria va cumpăra tablete elevilor care nu au asemenea mijloace.