Arad: AUDIO Postul Mare pentru credincioșii catolici a început cu o tradiție specială: Miercurea Cenușii

Credincioşii catolici intră miercuri (26 februarie) în Postul Mare, cu o tradiţie cu totul specială: Miercurea Cenuşii, când preoţii le fac credincişilor pe frunte semnul crucii cu o cenunşă specială, obținută din ramurile care rămân în Sărbătoarea de Florii de anul trecut, a declarat preotul paroh al celui mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, Basilica Papală Maria Radna, Andreas Reinholz.

Pentru credincioşii catolici Postul Paştelui este ceva mai puţin restrictiv decât pentru credincioşii ortodocşi, însă, şi într-un caz şi în celălalt, foarte important este ca cei care îşi propun să ţină post, să se ţină de promisiune şi să nu cadă pradă tentaţiilor.

La Basilica Papală Maria Radna, din judeţul Arad, în Vinerea Mare se va reface Drumul Crucii pe dealul din spatele mănăstirii, pe un traseu care datează din anul 1880. La Maria Radna slujbele de Paşte sunt oficiate în mai multe limbi, printre care română, maghiară şi germană, şi mod special, în seara marelui praznic (sâmbăta), chiar şi în limba latină.

Atestată documentar de peste 700 de ani, Mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papala Minor, iar aici se găseşte o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus, care este considerată ca fiind făcătoare de minuni.

Basilica Papală Maria Radna a Fost resfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet cu fonduri europene, bani de la Guvern şi donaţii ale enoroaşilor. Basilica Papală Maria Radna este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.