Arad: Pompierii din Arad au intervenit la dezastrele civile încă din 1968: inundații mari și prăbușirea unui bloc. Reacția autoritățile comuniste

Informațiile dedicate Zilei Protecției Civile continuă. 

Conform datelor găsite in Registrul Istoric al Grupului de Pompieri Arad, în perioada 1968 – 1996, pompierii arădeni au desfășurat încă de atunci o serie de misiuni de ”prtecție civilă”.

Conform purtătorului decuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca, în Mai 1970, militari ai Grupului de Pompieri Arad au acționat în municipiul Arad, Lipova, Bârzava pentru supraînălțarea digurilor cu saci dar si după retragerea apelor, pentru transportul a peste 2.000.000 litri apă iar motopompele au acționat peste 1400 de ore la evacuarea apelor.

În 20.09.1970, pompierii militari ai Companiei Arad au executat o misiune de protecție civilă, în premieră după cel de al-II-lea Război Mondial și care din fericire nu s-a mai desfășurat de atunci. Un bloc de locuințe de pe strada Cocorilor s-a dărâmat la ora 02.30, fiind alertată unitatea. S-a intervenit aproximativ 48 de ore pentru salvarea victimelor si a bunurilor materiale. Din cauza politicii acelor vremuri nu există nimic consemnat despre numărul victimelor.

În perioada 5-16 iulie 1975, pompierii au desfășurat din nou misiuni în sprijinul populației inundate în orașul Lipova fiind evacuata apa din 412 clădiri.
Ziua Protecției Civile din România este pe data de 28 februarie.

Sursa foto: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad