Arad: AUDIO Primăria Arad cumpără 8 tramvaie noi, modernizează alte 20, dar și o importantă linie de tramvai de 3,2 km, cu circa 24 de milioane de euro, bani europeni

8 tramvaie noi sunt cumpărate decătre Primăria Municipiului Arad, în cadrul unui contract cu fonduri europene care mai prevede modernizarea a altori 20 de tramvaie, dar și a unei importante linii de tramvai din oraș, în lungime de 3,2 km. Durata de implementare a proiectului este de 28 de luni.

Contractul, în valoare de circa 24 de milioane de euro, a fost semnat, vineri, decătre directorul ADR Vest, Sorin Maxim, și primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Proiectul mai prevede achiziționarea unui sistem electronic de taxare (e-ticketing), inclusiv a panourilor de informare, a sistemului de localizare automată a vehiculelor și de management al flotei. De asemenea, vor fi cumpărate camere video de supraveghere care vor fi amplasate la bordul vehiculor și un sistem acustic de informare a pasagerilor din tramvaie.

Când sunt livrate tramvaiele noi

„Iată că o investiţie despre care am tot vorbit se concretizează odată cu semnarea acestui contract.Mă bucur că reuşim să atragem o sumă atât de mare- 21 milioane de euro, bani europeni- şi mă bucur că aceşti bani vor intra în industria locală arădeană. Este vorba despre un proiect complex în care vom reabilita linia de tramvai dintre strada Abatorului şi strada Conduraşilor, vom cumpăra 8 tramvaie noi şi vom reabilita 20 de tramvaie vechi. Avem şi contractul cu fabrica de tramvaie din Arad, prin urmare vom putea începe plăţile în maxim 2 săptămâni, astfel încât până la începutul anului să ni se livreze primele tramvaie noi. Sunt investiţii pentru confortul arădenilor, pentru industria arădeană, pentru Arad!”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

„Este un proiect foarte complex şi de impact pentru industria locală, dar şi pentru comunitate. Este un proiect care a mers ca la carte din toate punctele de vedere. Toată această rigoare şi pregătire a dat roade şi datorită colaborării excelente pe care o avem cu Primăria Arad, în sensul în care acest proiect pe mobilitate urbană conţine o componentă de achiziţie tramvaie noi, una de reabilitare tramvaie deja existente şi modernizarea a 3,2 km de linie de tramvai. Acest gen de proiecte urmăresc să crească calitatea vieţii şi calitatea transportului, dar au şi scopul de a reduce poluarea în oraşe”, a declarta directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim.

„Modernizare Sistem de Transport Public cu Tramvaiul în Municipiul Arad-Traseu strada Pădurii între str. Abatorului și str. Condurașilor”. Vorbim despre o investiție în valoare totală de aproape 24 milioane de euro, din care peste 21 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio –Programul Operațional Regional(Regio-POR)2014-2020.

Proiectul îşi propune dezvoltarea unui sistem de transport public de călători cu tramvaiul atractiv și eficient, prin achiziția de material rulant nou și modernizarea celui existent, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat, reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport și totodată creșterea bunăstării locuitorilor în Municipiul Arad.

Proiectul este complementar celui de Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Ştefan cel Mare.

Ce se face cu circa 24 de milioane de euro

• Modernizarea a 17 tramvaie seria GT6 și modernizarea a 3 tramvaie seria GT8;
• Achiziționarea a 8 tramvaie noi, eficiente energetic, de capacitate
medie;
• Achiziționarea unui sistem electronic de taxare (e-ticketing), inclusiv
achiziționarea următoarelor sisteme/subsisteme de management al
traficului:
– panouri de informare;
– sistem de localizare automată a vehiculelor (AVLS) și
managementul flotei;
– camere CCTV la bord;
– sistem acustic de informare a pasagerilor la bord.
• Reabilitarea liniei cale de tramvai și a rețelei aeriene de contact aferente Municipiului Arad – Tronson IV, în lungime de 3,2 km.

Sursa foto: Primăria Municipiului Arad