Arad: AUDIO Primăria Municipiului Arad deschide un centru pentru a combate cerșitul și consumul substanțe halucinogene. Următorul pas: confiscarea banilor cerșetorilor

Un centru-premieră de triere a oamenilor străzii care provoacă probleme, a cerșetorilor și a consumatorilor de substanțe halucinogene, în care aceștia vor putea fi ajutați și consiliați, a fost deschis, miercuri, decătre Primăria Municipiului Arad și Poliția Locală, împreună cu Biserica Ortodoxă.

Fenomenul cerşetoriei afectează tot mai mult municipiul, unde numeroşi cerşetori din alte judeţe sunt prezenţi pe străzi sau în locurile de agrement. Autorităţile locale estimează că cel puţin o sută de cerşetori sunt prezenţi în fiecare zi în municipiu, număr care nu a mai fost întâlnit niciodată după 1990.

Spațiul, care aparține Poliției Locale, este situat pe Calea Radnei, bl 108.

Conform primarului municipiului Arad Călin Bibarț, „încercăm să implementăm un concept nou pentru oamenii străzii care crează un anumit disconfort cetăţenilor. Pe de o parte suntem conştienţi de faptul că unii dintre ei chiar au probleme, iar noi le-am putea rezolva. Îi adunăm din stradă, îi ducem aici, unde poliţiştii locali îi vor identifica şi le stabilesc starea de sănătate. Acolo unde sunt implicaţi şi copii vom încerca să vedem dacă le putem oferi mai mult decât primesc în acel moment”.

„Biserica ne sprijină nu numai cu consiliere spirituală, dar oferă o masă celor care vor sta câteva ore bune aici. Sunt convins că pentru o parte dintre ei se vor găsi soluţii, cum am încredere că unii nu-şi doresc să fie în asemenea situaţii. De aceea trebuie să ne aplecăm cu grijă şi într-o parte şi în cealaltă, finalitatea fiind ca ei să nu mai ajungă în stradă”, a mai declarat primarul municipiului Arad Călin Bibarț.

Primarul municipiului Arad Călin Bibarț.

„Este o iniţiativă care sper că va produce efecte pozitive. Între 6 şi 8 poliţişti locali vor fi implicaţi în această activitate. În măsura în care va fi nevoie de mai mult, vom face mai mult. Am pornit de la o nevoie operaţională, dar ne dorim să putem întocmi o bază de date cu persoanele aflate în stradă: profil demografic, stare de sănătate. Datele statistice care vor rezulta din această activitate de identificare și procesare, precum și opțiunile administrației, vor fi puse la dispoziția publicului arădean. Ceea ce se va întâmpla aici este o provocare specială diferită de orice sarcini ale Poliţiei Locale şi ne asumăm faptul că este nevoie de prezenţa partenerilor noştri. Unul dintre motivele fundamentale ale înfiinţării acestei locaţii este faptul că nu avem competenţă pe tot ceea ce aceşti oameni pot face”, a declarat directorul Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, Adrian Toma.

Autoritățile locale spun că este o necesitate, deoarece persoanele respective, prin conduita și starea în care se află la momentul în care sunt ridicate de pe domeniul public, generează provocări deosebite pentru polițiștii locali și partnerii instituționali. De aici a rezultat şi necesitatea implementării unor măsuri diferite de cele valabile la alte locații ale Poliției Locale, printre care măsuri sanitare, de siguranță, de confort și protecție a celor intervievați.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Emilian Crişanul, a declarat că biserica va asigura masa pentru cei care vor fi aduşi aici și va dori să identifice, cu ajutorul parohiilor, familiile acestor oameni care au ajuns în stradă, să-i ajute şi să-i recupereze pe cei care pot fi recuperaţi, reintegrându-i în societate.

„Activitatea ce se va desfăşura aici este una necesară deoarece vine în sprijinul oamenilor care au nevoie de noi. Sunt semenii noştri aflaţi din diferite motive în dificultate şi atunci trebuie să fie ajutaţi. Arhiepiscopia va oferi spirjin spiritual şi asistenţă materială. Vom asigura masa pentru cei care vor fi aduşi aici. Dorim să identificăm cu ajutorul parohiilor noastre, familiile acestor oameni care au ajuns în stradă, să-i ajutăm şi să-i recuperăm pe cei care pot fi recuperaţi, reintegrându-i în societate”, a mai decarat episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Emilian Crişanul.

Acest demers este doar începutul unui proiect mai amplu al administraţie locale arădene.

Conform primarului municipiului Arad, Călin Bibarț, un al doilea pas pe va fi elaborarea unei hotărâri locale care să permită autorităților locale confiscarea banilor găsiţi asupra cerşetorilor, astfel încât să-i determie să nu mai iasă pe stradă.