Arad: 4 septembrie: 453 de ani de când o cunoscută cetate din Arad a fost atacată de turci. Ce a urmat

Miercuri, 04 septembrie, se împlinec 453 de ani de când Cetatea Ineului, aflată acum în județul Arad, a fost atacată de turci.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe pagina de internet a Bibliotecii Județene A.D. Xenopol Arad, bibliotecaarad.ro, în „1566 Oastea otomană condusă de Pertaf Paşa a atacat cetatea Ineului, care a fost cucerită după 23 zile de asediu”.

Cum arăta localitatea Ineu la 100 de ani după ocupația turcească

„1566 – Oastea otomană condusă de Pertaf Paşa, a atacat cetatea Ineului, care a fost cucerită după 23 zile de asediu. După capitulare, trupele transilvănene au reuşit cu greu să scape, retrăgându-se spre Beliu. După un secol de ocupaţie turcească, în 1660, călătorul Evlia Celebi vizitând Ineul şi Gyula a fost încântat de grădinile, trandafiriştile şi straturile de flori întâlnite, de mulţimea grădinarilor şi însuşirile lor profesionale, care după propria părere, erau mai presus de orice. Prezentând Ineul, Evlia Celebi arăta că: „ferestrele şi balcoanele acestor case au vederea spre Criş. Fiecare palat are un caic şi o luntre. Toată lumea se îmbarcă cu amicii şi ducându-se la viile din împrejurimi şi la grădinile paradisului, din faţa caselor lor, îşi petrec şi se amuză. În fiecare vie, cântecele privighetorilor şi comoara vocilor lor le hrănesc sufletele şi-l îneacă în dragoste şi plăcere. Parfumul trandafirilor şi al zambilelor din boschetele dimprejur şi a bujorilor de toate culorile, vrăjesc în fiecare om sentimente delicate. Pomii fructiferi cultivaţi simetric în toate părţile cu libertate şi fără număr şi asemuire, coroană lângă coroană, îşi aruncă umbrele peste Criş de parcă ar fi aleile Persiei. Uite, sub arborii aceştia umbroşi, toţi locuitorii valaietului şed în grupuri, ascultând muzica lui Huseyin Baykara“. Iată o altă faţă a ocupaţiei turceşti”, se arată în materialul citat.

Cetatea Ineului poate fi văzută și astăzi

Cetatea Ineului a supraviețuit vremurilor și astăzi este în conservare, însă va fi restaurată decătre primărie cu fonduri europene.