Arad: AUDIO Situație de urgență în 24 de localități din județul Arad, după ce deșeurile menajere nu au mai fost colectate de câteva săptămâni. Ce măsuri iau autoritățile

O nouă criză a gunoaielor în județul Arad. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad s-a întrunit, luni, într-o şedinţă extraordinară pe tema salubrizării din zonele 2 Chişineu Criş şi 5 Lipova, unde întreruperea ridicării deşeurilor de la populaţie a condus la „o situaţie de urgenţă” prin acumularea unor cantităţi mari de gunoaie. S-a ajuns aici după ce deșeurile menajere nu au mai fost ridicate de câteva săptămâni, iar compania care a câștigat licitația și-a pierdut licența de funcționare.

Şedinţa a fost convocată de către prefectul, Florentina Horgea.

Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, „în cadrul întâlnirii s-a constatat existenţa unei situaţii de urgenţă” la nivelul celor 24 de comune şi oraşe afectate, astfel că s-au luat unele decizii”.

„ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad va dispune măsurile legale, în regim de urgenţă, pentru asigurarea continuităţii activităţii de colectare şi transport la staţiile de sortare a deşeurilor din zonele II şi V, prin delegarea temporară a serviciului către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziţie publică a unui nou operator. De asemenea, ADI-SIGD va trebui să informeze zilnic Prefectura despre situaţia existentă la nivelul celor două zone, iar Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor „vor monitoriza permanent şi vor informa prefectul despre situaţia existentă”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma.

La începutul lunii mai, localnicii din 24 localităţi de pe Valea Mureşului şi zona Chişineu-Criş reclamau că de câteva săptămâni nu li s-au mai ridicat gunoaiele menajere, astfel că atât la containerele publice cât şi pe străzi s-au acumulat cantităţi mari de deşeuri. Cu privire la această situaţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean, prin ADI – SIGD, declaraseră că au apărut neînţelegeri financiare între două firme responsabile cu zonele afectate.

S-a ajuns aici după ce deșeurile menajere din cele 24 de localități nu au mai fost ridicate de câteva săptămâni. Inițial compania care a câștigat licitația a fost acuzată că încasa banii de la oameni, dar nu mai plătea la groapa de gunoi, motiv colecta doar parțial, iar în cele din urmă nu a mai avut unde să depoziteze deșeurile, așa că le-a lăsat pe străzi sau în gospodăriile localnicilor. Ulterior, din 3 mai și-a suspendat activitatea, iar în cele din urmă, compania a rămas și fără licența de operare, care i-a fost retrasă de la București.

Autorităţile judeţene au mediat mai multe întâlniri între companiile implicate, iar ulterior gunoiul a mai fost ridicat, însă cu intermitenţe, nu după programul normal, astfel că în continuare există acumulări de gunoaie în aceste localităţi, iar oraşul Lipova este printre cele mai afectate.

În vara anului trecut și municipiul Arad s-a confruntat cu o criză a gunoaielor, dupăce noul operator nu a făcut față situației. Între timp, situația din oraș s-a remediat.

În masterplanul de deșeuri, realizat cu fonduri europene, județul Arad este împărțit în 5 zone.