Arad: AUDIO Strada care duce la intrarea principală pe Domeniul Regal de la Săvârșin, primește, luni, numele „Regina-Mamă Elena”. Momentul deschide manifestările dedicate repatrierii trupului Reginei. Legătura Reginei-Mamă cu Săvârșin

Strada care duce la intrarea principală pe Domeniul Regal de la Săvârșin, din județul Arad, va primi, luni, oficial numele „Regina-Mamă Elena”. Este evenimentul care deschide seria manifestărilor dedicate repatrierii trupului Reginei.

Evenimentul de la Săvârșin va avea loc în prezența primarului Ioan Vodicean, alături de membri ai Consiliului Local, de autoritățile județului Arad, precum și de locuitori ai comunei Săvârșin.

Primarul comune Săvârșin, Ioan Vodicean.

Regele Mihai I a cumpărat castelul în 1943, iar reşedinţa a Fost amenjată de către Regina Mamă Elena. Înainte ca să fie forțat să abdice, Regele Mihai venea des împreună cu Regina-Mamă Elena la Săvârșin. Cei mai în vârstă localnici își amintesc și acum de vizitele Reginei Mamă prin localitate, spunând că Regina și Regele îi ajutau mereu pe cei mai nevoiași.

Vineri, 18 octombrie 2019, Regina-Mamă Elena va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, sâmbătă 19 octombrie, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 28 noiembrie 1982, timp în care ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Programul reînhumării Reginei-Mamă Elena

Conform paginii de internet a Familiei Regale a României, romaniaregala.ro, vineri, 18 octombrie 2019, ora 12, la Aeroportul Internaţional Otopeni, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena. La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

În intervalul orar 12:45- 16:00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie 2019, la ora 16:45. Începând cu ora 17:15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc. Sâmbătă, 19 octombrie 2019, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8:00 la ora 10:00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale, de la intrarea în mânăstire.

Flori albe pentru Regina-Mamă

Majestatea Sa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

Începând de vineri, 11 octombrie 2019, o carte de condoleanţe va fi deschisă la Palatul Elisabeta. Ea va fi la dispoziţia publicului până în ziua de luni, 21 octombrie 2019. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/

Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie 2019.

Cine a fost Regina-Mamă Elena

Conform paginii de internet a Familiei Regale a României, romaniaregala.ro, Majestatea Sa Regina-Mamă Elena a României a fost Principesă a Greciei, principesă a Danemarcei, principesă a României. S-a născut pe data de 3 mai 1896, fiind fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia, născută principesă a Prusiei. A fost sora Regelui George al II-lea, Regelui Alexandru şi Regelui Pavlos ai Greciei. A fost strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și stră-strănepoata Țarului Nicolae I al Rusiei.

Principesa Elena s-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit Regina-Mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne.

Venirea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, în 1930, a însemnat începutul unui lung şir de umilinţe, şicane şi nedreptăţi. În anul 1932 a plecat în exil la Florenţa, unde a cumpărat o casă pe care a numit-o „Vila Sparta“ şi pe care a decorat-o cu un gust desăvârşit.

La iniţiativa şi decizia generalului Antonescu, Regina-Mamă revine în România, în septembrie1940 pentr a fi alături de țară și Regele Mihai.

Din 1945 şi până la plecarea din ţară, Regina-Mamă şi fiul ei au fost singuri în faţa tăvălugului sovietic.

Regina-Mamă a început, în 1948, ultimul şi cel mai lung exil din viaţa ei.

Castelul Săvârșin, creația exclusivă a Reginei-Mamă, restaurat de către Majestatea Sa Margareta după fotografii și jurnalele Reginei-Mamă

Conform pagini de internet a Familiei Regale, romaniaregala.ro, Palatul Elisabeta și Castelul Săvârșin, ca și Castelul Foișor, au fost puternic marcate de Regina Elena, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere estetic. Dintre ele, Castelul Săvârșin rămâne creația exclusivă a reginei. Majestatea Sa Margareta a făcut legământ ca Săvârșinul să ajungă din nou așa cum l-a lăsat Regina Elena. Și acest lucru s-a împlinit. După opt ani de vaste lucrări de reconstrucție și decorațiune interioară (2007-2015), Săvârșinul este întocmai așa cum l-a lăsat Regina Elena.

Sursa foto-video, program și date istorice: romaniaregala.ro