Arad: AUDIO Un like pe social-media sau fotografii nepotrivite le pot aduce magistraților sancțiuni. Ce măsuri iau judecătorii CSM

dav

Un like dat pe rețelele de socializare sau o fotografie nepotrivită postată în mediul online le pot aduce magistraților sancțiuni care le poate limita pe o anumită perioadă de timp dreptul de a promova în ierarhia profesională.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prelucrează în această perioadă un ghid de bune practici pentru magistrați în mediul online, după ce unii judecători ar fi publicat postări personale exagerate sau manifestări la limita politicului, cu care magistrații nu au voie să interfereze.

Judecătoarele de la CSM Evelina Oprina și Gabriela Baltag (click pe audio)

Reprezentanții CSM spun că ghidul nu încalcă dreptul la liberă exprimare a magistraților, ci cuprinde, cităm, măsuri elementare de bun simț.

Comportamentul magistraților în mediul online este analizat decătre Inspecția Judiciară. Cei care nu respectă ghidul de bune practici riscă să fie sancționați pentru abateri profesionale sau constatare de încălcare ale codului deontologic.

Judecătoarele CSM Evelina Oprina și Gabriela Baltag au fost la Arad pentru a prezenta ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 287 din 19 decembrie 2019.