Arad: AUDIO Vicepreședintele FSLI, Dănuț Ienășescu: „cadrele didactice se consideră umilite” de certificatul care dovedește că nu au comis infracțiuni sexuale. Ce alte probleme ridică obținerea documentului

Dascălii se consideră umiliți de certificatele de integritate comportamentală pe care trebuie să le obțină de la serviciul de cazier din cadrul poliției județene și apoi să le prezinte la școală. Măsura crește și birocrația, spun ei. În plus, documentul se eliberează doar la sediul din municipiu, ceea ce pentru mulți dascăli care vin de la 100 de km depărtare înseamnă zile pierdute și cheltuieli în plus, pentru că nimeni nu le decontează transportul pentru obținerea actului.

Conform vicepreşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ FSLI, prof. Dănuţ Ienăşescu,”opinia generală a dascălilor arădeni este aceea că noile reglementări nu fac decât să birocratizeze şi mai mult sistemul, dar şi să îi umilească pe profesori”.

„Am avut discuţii cu colegii din şcoli şi nimeni nu este de acord cu acest demers birocratic. Dacă ar exista situaţii de acest fel, s-ar vedea la angajare, când oricum se prezintă cazierul judiciar. Dascălii sunt umiliţi cerându-li-se acest document, prin care să ateste că nu au comis infracţiuni sexuale. În plus, eliberarea adeverinţei implică cel puţin două drumuri la ghişeul Poliţiei din Arad, iar unii angajaţi din şcoli vin de la 50 sau 100 de kilometri depărtare. Ei pierd două zile pentru a obţine documentul, dar cheltuielile de transport nu le decontează nimeni. Există deja o birocratizare excesivă în sistem, nu era nevoie de un document în plus pentru a fi puşi oamenii pe drumuri”, a mai declarat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ FSLI, prof. Dănuţ Ienăşescu, care la Arad conduce Sindicatul Democratic Învățământ Arad, în care se regăsesc peste 95% dintre angajaţii din învăţământul arădean.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ FSLI, prof. Dănuţ Ienăşescu.

Unul dintre profesorii arădeni a declarat că impunerea certificatului poate propaga în societate o impresie greşită despre comportamentul dascălilor pentru că profesorul e văzut ca un potenţial infractor.

Certificatul de integritate comportamentală, care are o valabilitate de şase luni, atest

La Arad, până luni, au fost eliberate 460 de adeverințe de integritate comportamentală, cele mai multe pentru angajaţii din şcoli, însă toţi cei aproape 4700 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar care intră în contact cu copii vor trebui să prezinte acest certificat, fiind vorba de personal didactic, didactic auxiliar sau chiar nedidactic.

Conducerea Inspectoratului Școlar Arad le-a recomandat şcolilor să facă demersuri comune pentru eliberarea documentelor, astfel încât să fie trimisă o singură cerere Serviciului de cazier judiciar pentru angajaţii din fiecare unitate de învăţământ, pentru ca aceştia să nu meargă fiecare în parte la ghişeu.

2 dascăli nu au obținut certificatul până în acest moment

Până în prezent, doi dascăli nu au reuşit să obţină acest document, cererile lor fiind respinse, însă motivele nu au fost precizate de către autorităţi.

Certificatul de integritate comportamentală, care are o valabilitate de şase luni, atestă faptul că persoana în cauză nu a fost condamnată pentru fapte penale de natură sexuală. Documentul nu se substituie certificatului de cazier judiciar, conform autorităţilor, şi este necesar angajaţilor care lucrează în sistemul de învăţâmânt, de sănătate sau de protecţie socială.