Arad: Baritonul din Arad, Cristian Rudic, la conducerea Operei Naționale Române Timișoara

Baritonul Cristian Rudic este, începând de luni, noul manager interimar al Operei Naţionale Române Timişoara (ONRT), pentru o perioadă de 120 de zile calendaristice, după retragerea maestrului tenor Corneliu Murgu, care a condus instituţia timp de 19 ani, a anunţat instituția.

Născut la Arad, Cristian Rudic a absolvit în anul 1995 Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, la clasa profesorului Emil Rotundu şi s-a perfecţionat ulterior cu K.S. Alfredo Kraus şi K.S. Gottfried Hornik.

În acelaşi an, a obţinut Premiul III la Concursul internaţional de canto „Hariclea Darclee” de la Brăila.

A fost angajat la Opera Română din Timişoara încă din anul III de facultate.

După ce a debutat în roluri importante de bariton liric pe scena Operei Române din Timişoara, şi-a îmbogăţit repertoriul cu participări numeroase în concerte simfonice sau de muzica sacră.

Colaborări prestigioase în mai multe țări

Printre cele mai importante colaborări internaţionale se numără cele cu Orchestra Europa Simphony (Austria), Teatrul de Operă din Baden (Austria), Mozartorchester – Musikverein – Wien (Austria), Teatrul Perez Galdos, Las Palmas (Spania), Societatea Filarmonică din Bilbao (Spania), Teatro de la Zarzuela, Madrid (Spania), Niederosterreichische Tonkunstler (Austria), Filarmonica din Koln (Germania), Konzerthause Wien (Austria), Opera din Graz (Germania), Opera din St. Gallen, Opera Nomori (Tokio), Neue Oper Wien.

În ţară, a colaborat cu Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Filarmonica de Stat din Arad, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica Iaşi, Filarmonica Braşov, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Liric Constanţa.

Repertoriu bogat

Repertoriul său bogat cuprinde roluri din opere şi din operete, dar şi muzică vocal-simfonică, precum: Valentin din „Faust” de Ch. Gounod, Enrico din „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, G. Germont din „Traviata” de G. Verdi, Sharpless din „Madama Butterfly” de G. Puccini, Papageno din „Flautul Fermecat” şi Don Giovanni din „Don Giovanni” de W.A. Mozart, prof. Higgins şi Alfred Doolittle din „My Fair Lady” de Fr. Loewe, Requiem de J. Brahms, War Requiem de B. Britten, Simfonia a IX-a de L.v. Beethoven, Carmina Burana de C. Orff etc.

În anul 2003, a fost distins cu Meritul Cultural al României în grad de cavaler.

Rudic îi succede în funcţie maestrului tenor Corneliu Murgu, care a condus instituţia timp de 19 ani, iar după 25 de ani de carieră artistică, în anul 2003, s-a retras de pe scenă pentru a se concentra asupra manageriatului Operei Române Timişoara.

Sursa foto: Opera Națională Română Timișoara