Arad: „Bătrâna Doamnă”, UTA Arad, împlinește, joi, 74 de ani. Lansare de carte și o inedită expoziție. Care este povestea „Campioanei Provinciei”  

Mai multe evenimente dedicate Bătrânei Doamne, UTA Arad, supranumită și Campanioana Provinciei, au loc la Arad, joi, 18 aprilie, chiar în ziua în care clubul împlinește 74 de ani.

Cu această ocazie va fi lansată cartea „Mircea AXENTE, ”De pe maidanele Aradului în casa campioanei lumii”, scrisă decătre Ionel COSTIN și Radu ROMANESCU. De asemenea, va fi vernisată expoziția ”Fotbalul arădean de la începuturi la consacrare (1899-1972)”, cu exponate din colecțiile Radu Romanescu, familia Mercea și colecția ”Iosif Sârbuț” a Complexului Muzeal Arad. Invitații special sunt fostele glorii ale UTEI: Flavius DOMIDE, Ioan IGNA și Gyuri VACZI.

Evenimentele au loc Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor, Joi, 18 aprilie 2019, cu începere de la ora 14.00.

18 aprilie 1945

Pe data de 18 aprilie 1945, baronul Francisc Neuman, care era patron al mai multor fabrici din Arad: Fabrica de textile, Fabrica de spirt și drojdie, a înființat echipa ITA, care peste ani a devenit un brand al Aradului.

Culorile clubului (alb – roșu) au fost alese asemenea echipei de fotbal Arsenal Londra, baronul Neuman fiind un mare admirator al acestei echipe. Stadionul, construit de baron tot după modelul stadionului Arsenal din Londra, a fost inaugurat pe data de 1 septembrie 1946., cu ocazia meciului I.T.A. – Ciocanul, scor 1-0. La acea vreme fiind considerat cel mai frumos stadion din țară.

Gloria UTEI

De la înfiinţarea sa, UTA a câștigat de 6 ori titlul de Campioană a României și de 2 ori Cupa României. În 1970 a eliminat din Cupa Campionilor renumita echipă Feyenoord Rotterdam, campioana Europei en-titre. UTA deţine încă titlul neoficial de campioană a Provinciei, având cele mai multe titluri câștigate dintre echipele dinafara Bucureștiului.

UTA a dat fotbalului mare pe parcursul anilor nume ca: Farmati, Bonyhadi, Lereter, Petschovsky, Brosovszky, Domide, Axente, Bíró, Duckadam sau Coraș.

Stadionul, în plin proces de refacere

Stadionul construit de baronuol Neuman a fost demolat în cea mai mare parte pentru a face loc unei arene moderne, lucrările fiind în desfășurare, după ce finalizarea lor s-a amânat de mai multe ori. O parte a stadionului a fost păstrată și va fi transformată în muzeu.

În acest moment, echipa UTA Arad joacă în Liga a 2a.