Arad: Bucăți de pe un celebru hotel din centrul Aradului, în care au cântat marii compozitori ai vremii, s-au prăbușit. Misiunea pompierilor, dificilă și complicată

O tragedie era cât pe ce se se întâmple, joi seara, pe bulevardul central din municipiul Arad. Hornul unei clădiri monument istoric în care au cântat câțiva dintre cei mai cunoscuți compozitor ai anilor 1800 a căzut peste o mașină, al cărei șofer urcase cu doar câteva secunde înainte. Din fericire, bărbatul nu a fost rănit. Alte zeci de cărămizi s-au împrăștiat pe trotuar, o zonă extrem de circulată, așa că pompierii au intervenit pentru a degaja zona.

ARADCU HOTEL ARDEALUL ISU ARAD VI07IUN

Publicată de Realitatea De Arad pe Joi, 6 iunie 2019

Ploile căzute în ultima perioadă au șubrezit clădirile istorice din centrul Aradului. Cel mai probabil din această cauză, hornul principal situat pe acoperișul unui hotel aflat vis-a-vis de teatru s-a prăbușit de la cca 20 de metri înălțime.

Zona este extrem de circulată și doar o minune a făcut ca nimeni să nu fie rănit, dar o mașină, care trecea prin zonă, a fost avariată.

În clădirea istorică situata în centrul Aradului se află un hotel, care este închis însă.La parter sunt mai multe magazine, dar și o sală de jocuri de noroc.

În centrul Aradului sunt zeci de clădiri istorice vechi de peste 200 de ani. Puțini proprietari au avut însă fonduri să le renoveze fațadele. Multe dintre ele sunt un pericol pentru trecători, mai ales atunci când plouă. Circulația în zonă a fost restricționată, până când pompierii au reușit să înlăture toate cărămizile hornului de pe acoperiș. Intervenția a fost însă dificilă din cauza modului în care este construită clădirea, iar accesul în pod a fost imposibil în prima parte a misiunii pentru simplul fapt că nimeni nu avea cheia de acces.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

Clădirea hotelului, aflată pe Bd. Revoluţiei nr. 98, a fost construită în perioada 1840-1841, ințial ca stația de poștalioane a Aradului, iar apoi a devenit hotelul „Crucea Albă”.

Franz Liszt, Johann Strauss-fiul, Johannes Brahms, George Enescu, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga…

Conform Wikipedia, În 1872, în sala de festivități, s-au adunat peste 300 de fruntași români din vestul Transilvaniei, sub conducerea lui Alexandru Mocioni, pentru elaborarea unui program de revendicări naționale și realizarea unei organizații politice românești. Tot în această sală a avut loc, în 1863, adunarea generală de constituire a Asociației culturale arădene, care-și propusese scopuri similare cu ale Astrei de la Sibiu.

În sala de festivități a hotelului au concertat personalități de renume mondial, ca Franz Liszt (1846), Johann Strauss-fiul (1847), Johannes Brahms (1879), Pablo Casals (1912) și alții. La hotel diferite personalități ale culturii române și internaționale au fost oaspeți, ca și George Coșbuc, Duiliu Zamfirescu, Octavian Goga, Cincinat Pavelescu sau George Enescu, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga, Jules Massenet, Francois Copee, Ady Endre și Arany János. Hotelul a suferit ample lucrări de restaurare, din perioada de început, în Muzeul din Arad, păstrându-se pianul din sala de festivități, la care a concertat Franz Liszt.

Sursa foto-video: