Arad: Câteva mii de oameni, la Festivalul Vânătorilor de la Bata, la casa de vânătoare care i-a aparţinut Marelui Maestru de Vânătoare a Curţii Regale a României. Cu ce s-au fălit vânătorii

Mii de vânători din toată ţara şi chiar din străinătate s-au adunat duminică în judeţul Arad pentru a participa la Festivalul Vânătorilor, cel mai mare din România. Chiar dacă în Arad nu există nici măcar suspiciuni de pestă porcină africană, ca urmare a focarelor de România, festivalul se desfăşoară în condiţii maxime de biosecuritate.

Ceadee-a 11a ediţie a Festivalului Vânătorilor, care a avut loc în comuna Bata, pe Valea Mureşului, zonă în care există cele mai importante fonduri de vânătoare, s-a desfăşurat în condiţii speciale. Chiar dacă în Arad nu există nici măcar suspiciuni de pestă porcină africană, ca urmare a focarelor de România, organizatorii au luat măsuri maxime de biosecuritate, a declarat principalul organizator, Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, care şi un vânător împătimit. Prin cele două locuri prin care se intra la festival au fost puse mochete care erau îmbibate cu o substanță certificatp decătre Direcția Sanitar Veterinară Arad.

Atât vânătorii, cât şi vizitatorii, au avut parte de o serie de demonstraţii, spectacole şi concursuri.

Probele de măiestrie vânătorească, de preparare a mâncărurilor specifice, dresura canină, evaluarea trofeelor sau prezentarea grupelor de vânători, concursuri de arbitraje, concursuri pentru câini de vânătoare, proba mistreţ în ţarc sau proba aport din apă cu raţă constituie deliciul acestui festival.

În plus, cei prezenţi au putut vedea vânătoarea cu şoimi, care era practicată de domnitorii români.

Vânătorii au pregătit tot felul de tocăniţe la ceaun şi alte mâncăruri din carne de vânat, care de care mai gustoase.

Printre cei care i-a întâmpinat pe viziatori cu „pită cu unsoare cu ceapă” (pâine cu untură de porc – n.r.) și tocăniță la ceaun s-a aflat, la fel ca în ultimii ani, fostul ministru de Interne, Constantin Traian Igaș.

Printre participanții la festival s-au aflat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, sau președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.

Au existat mai multe expoziţii cu trofee cu care se mândresc vânătorii, dintre care câteva prezentate în premieră absolută. Cei mai curoajoşi au putut încerca şi o tiroliană

Şi, bineînţeles, că s-a spus și foarte multe poveşti… vânătoreşti.

Festivalul care se vrea, în primul rând, o deschidere spre publicul larg a tradiţiilor şi obiceiurilor legate de vânătoare, are loc în comuna Bata, la casa de vânătoare care i-a aparţinut baronului Antoniu Mocioni, cel care a fost Mare Maestru de Vânătoare a Curţii Regale a României, iar în zonă veneau la vânătoare nobilii Europei.