Arad: Câteva zeci de căprioare, cerbi și alte animale de talie mică, găsite moarte pe câmp, în județul Arad. Suspiciunea: otrăvire. Ce spun autoritățile

Un nou masacru pe câmpurile din județul Arad. Peste 30 de cadavre decăprioare și cerbi, dar și alte animale de talie mai mică, au fost găsite pe 2 fonduri de vânătoare din zona Pecica-Peregu Mare, însă se estimează că numărul este mult mai mare, așa că vânătorii iau la pas zona pentru a evalua situația cât mai corect.

Cazul a fost dezvăluit de către administratorul fondului de vânătoare Alexandru Must, a căruit fond de vânătoare se întide pe raza localităților Peregu Mare, Nădlac, Șeitin și Semlac, zone în care au mai existat cazuri de animale omorâte și în cursul lunii noimebrie anul trecut.

Bărbatul acuză că animalele au fost omorâte de otrava pusă pe câmp împotriva dăunătorilor, care nu a fost amplasată conform legii, care cere ca otrava să fie pusă în găurile de șoareci și șobolani, iar apoi acestea să fie acoperite. În schimb, otrava a fost împrăștiată pe câmp, iar la fața locului se pot vedea multe plicuțele cu asemenea conținut.

Pe lângă partea etică și pagubele materiale sunt mari… în această perioadă de extrasezon o căprioară este evaluată la 4.000 de euro, iar un căprior la 5.000 de euro.

Ce zic autoritățile

Cadavrele au fost duse pentru analize la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad.

Conform directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Cristian Gornic, „cam 30 decăpriori și restul iepuri, cocoși și coțofane, în număr de 10, nu se știe exact, oamenii sunt în căutări acum. Suspiciunea este intoxicare cu substanțe de deratizare care au fost amplasate greșit, nu se știe de cine: de firma autorizată, de proprietarul terenurilor. Căprioarele s-au dus la laboratorul din Timișoara pentru a analize toxicologice, urmând a obține buletinul de analize, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare. Dacă se confirmă, înseamnă că la adresa proprietarului terenului se va deschide, de IPJ Arad, dosar penal și va suporta pagubele existente”.

Și poliția a început deja anchetă.

„Au fost ridicate probe biologice pentru stabilirea cu exactiate a cauzei morții animalelor. În funcție de rezultatul buletinului de analiză se vor lua măsurile legale care se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Arad, Claudia Iuga.

Cauza uciderii animalelor pare să fie aceeași ca și în toamna trecută, când circa 50 de animale au fost descoperite moarte pe aceleași fonduri de vântoare. Cazul este tot în faza de cercetare la Poliția Arad și Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

Administratorul fondului susține că otrava este mult mai periculoasă decât în anii trecuți. Dacă până acum, aceasta afecta doar anualele care o consumau, acum afectează și animelele de pradă care consumă șoareci sau iepuri infestați.

În urmă cu mai mulți ani, tot în județul Arad au fost descoperite peste 150 de căprioare moarte după ce consumaseră otravă de pe câmp. Cazul s-a închis fără găsirea celor vinovaț. Agricultorii se plâng mereu că fondurile de vânătoare sunt suprapopulate sau nu se îngrijesc de vânat corespunzător, astfel încât animalele provoacă în fiecare an pagube considerabile.