Arad: Câteva zeci de echipamente, în valoare de 1,15 milioane de euro, bani europeni, pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad

Câteva zeci de echipamente în valoare de 1,15 milioane de euro vor fi cumpărate decătre Consiliul Județean Arad pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad.

Banii, care sunt din fonduri europene, în cadrul Programului INTERREG, vizează asigurarea intervenției în cazul dezastrelor și dezvoltarea de sisteme de gestionare a dezastrelor, alături de Județul Timiș, Asociația DKMT cu sediul la Szeged și Asociația Pompierilor Voluntari din Mórahalom, Ungaria.

Conform președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, intervențiile se vor concentra pe dezvoltarea în comun a răspunsului în situații de urgență și capacitatea de gestionare a dezastrelor în zona de frontieră eligibilă, în scopul de a facilita acțiuni comune rapide în cazul unor situații de urgență, reducerea timpului de răspuns, mai ales în imediata vecinătate a frontierelor de stat.

Echipamentele sunt cumpărate pentru a creşte capacitatea de răspuns, respectiv potenţialul forţelor destinate intervenţiei pentru gestionarea următoarelor tipuri de riscuri: incendii, accidente rutiere pe drumul E68 și autostradă, inundaţii, cutremure, seceta și scăderea timpului de răspuns în acordarea asistenței medicale de urgență, prin mobilitate crescută.

Ce se cumpără 

Se vor cumpăra 3 ambulanţe pentru asistenţă medicală de urgenţă tip B2; 1 vehicul de intervenţie pompieri, cu apa şi spumă de 5.000 l, – 1 autobuz cu 32 de locuri pentru transportul personalului la locul de intervenţie, 20 pompe electrice, 20 cabluri de alimentare cu energie electrică, 80 furtune tip C;, 20 echipamente de protecţie; 1 cisternă pentru apă pentru alimentare populaţie zone sinistrate, – 1 vehicol pentru intervenţii până la înălțimea de 20 m și 2 ATV-uri pompieri.

Alte 13,4 milioane de euro pentru drumurile cu care să se atragă forță de muncă din Ungaria

Consiliul Județean Arad a folosit la întreaga sa capacitate programul Interreg. Pe lângă banii pentru ISU Arad, a mai obținut alte 13,4 milioane de euro pentru drumurile județene transfrontaliere, adică suma destinată tuturor județelor din România incluse în acest program.

Prin modernizarea acestor drumuri, Consiliul Județean Arad dorește conectarea zonelor industriale din județul Arad și a Zonei Libere Arad-Curtici la piața forței de muncă din estul Ungariei, dar și crearea unui inel de ocolire în jurul DN 7, cel mai tranzitat drum național de pe raza județului Arad.