Arad: Ce se mai întâmplă cu amplasarea Monumentului Marii Uniri în Arad. Timpul fizic pentru amplasarea până pe data de 1 decembrie s-a cam terminat, consideră autoritățile

A rămas mai puțin de 1 lună până pe data de 1 decembrie, când România va marca 100 de ani de existență, iar amplasarea Monumentului Marii Uniri devine misiune imposibilă pentru autoritățile, care voiau ca monumentul să fie inaugurat pe data de 1 decembrie 2018.

Chiar dacă ministrul culturii, George Ivașcu, spunea pe 25 octombrie, că monumentul va fi amplasat până pe data de 25 noiembrie, astfel încât să poată fi dezvelit în momentului Centenarului, pe data de 1 decembrie 2018, reprezentanții ministerului nu au mai putut oferi informații despre stadiul proiectului.

În schimb, conform autorităților locale din Arad nu ar mai exista timp fizic pentru a amplasa monumetul, chiar dacă procedurile ar începe în acest moment.

Conform primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ”pentru ca monumentul să poate fi amplasat înainte de 1 Decembrie, trebuia deja să existe fundaţia. Dar Ministerul Culturii nu are nici măcar proiectul pentru fundaţie, proiect care trebuie avizat de Primăria Arad”.

„Dacă procedurile birocratice ar începe acum, ar dura circa o lună, la care se adaugă cel puţin 6 săptămâni lucrările de pe şantier, pentru că betonul din fundaţie are nevoie de un timp în care trebuie să se usuce, înainte de instalarea pieselor monumentului, care, cu totul, cântăresc peste 100 de tone”, mai spune edilul.

Conform contractului, monumentul ar trebui amplasat decătre sculptorul Florin Codre, care l-a și realizat, însă artistul a anunțat că nu este de acord cu locația stabilită decătre Primăria Municipiului Arad și care are acordul Ministerului Culturii. Ministerul Culturii i-a plătit artistului suma de 10 milioane de lei, iar de-a lungul timpului între cele 2 părţi au existat mai multe procese.

Monumentul este o coloana din marmura înaltă de 36 de metri şi reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, care imbolizează o convergenţă a celor trei provincii româneşti. “Monumentul Marii Uniri de la 1918”, care trebuia amplasat în 2012 şi a fost realizat tocmai China, ar trebui să fie amplasat lângă Consiliul Judeţean Arad.

Pe de altă parte, muncipalitatea arădeană a anunțat că va realiza, la rândul său, un monument dedicat Marii Uniri, pentru a celebra Centenarul acestui moment istoric decisiv în devenirea poporului român.