Arad: 70 de ani de teatru profesionist în limba română. Care a fost primul spectacol. Era din dramaturgia sovietică

70 de ani de teatru profesionist în limba română. Este vârsta pe care teatrul românesc o împlinește, duminică, în Arad.

“Bună seara. Iertați-mă, vă rog. Aici e casa de odihnă “La trei brazi”?” Aceasta este prima replică rostită în limba română, de un actor profesionist, pe o scenă din Arad.

Se întâmpla în 4 noiembrie 1948. În acea seară de joi, pe scena arădeană, un grup de actori profesioniști aducea în fața publicului spectacolul “O zi de odihnă”, de Valentin Kataev.

Conform directorului Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, Bogdan Costea, „pe vremea aceea se știa că regimul comunist impunea și o anume tematică din dramaturgia sovietică, cu preponderență, dar ce s-a consemnat atunci era faptul că de la acel moment și până astăzi există teatru profesionist în limba română în Arad, iar pentru noi este un motiv de mândrie. (…) bine înțelesc că era o atmosferă efervescentă, de așteptare, pentru publicul larg care dorea să vadă teatru în limba română, și din câte consemnează istoria, știm că a fost o afluență mare de public la momentul la care s-a susținut acest spectacol”.

Spectacolul a avut loc pe scena actualului teatru, care a fost construit între 1872-1874, dar care înainte prezenta spectacole în limbile maghiară și germană.

100 de ani de România și 70 de ani de teatru profesionist în limba română

“Împlinirea acestei vârste rotunde este un lucru foarte important pentru teatrul arădean. Și asta, cu atât mai mult cu cât ea coincide cu anul de sărbătoare pe care îl trăim cu toții. Faptul că aniversarea a 100 de ani de România coincide cu cea a celor 70 de ani de teatru profesionist, în limba română, la Arad, ne bucură, ne responsabilizează și ne provoacă. Tocmai de aceea am decis ca, pe lângă seara de gală pe care am pregătit-o pentru 4 noiembrie, această aniversare să fie una care va marca evenimentele desfășurate pe parcursul întregii stagiuni”, a mai declarat managerul Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad, Bogdan Costea.

Expoziție de afișe vechi

Și pentru că unei asemenea aniversări i se cuvine o sărbătoare pe măsură, Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad a pregătit pentru dimincă seara mai multe evenimente. Cu începere de la ora 18.45 va avea loc un recital susținut se pianiștii Sorin Dogaru și Adriana Dogaru, iar în foaierul teatrului, spectatorii vor putea vedea o expoziție.

„În holul central vor fi expuse afișe și alte însemne ale istoriei teatrului din deceniile trecute, iar pe o masă amplasată în foaierul teatrului, publicul va putea ca să ia cu titlul gratuit tot felul de afișe, pliante sau alte materiale promoționale din timpurile anilor trecuți”, a mai declarat directorul Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, Bogdan Costea.

„Gaițele”, pentru a marca cei 70 de ani

În final, spectatorii vor avea ocazia să vadă sau să revadă una dintre cele mai îndrăgite spectacole…. “Gaițele” de Alexandru Kirițescu, în regia lui Laurian Oniga. Spectacolul cu începere de la ora 19.00 în sala mare.

Sub semnul celor 70 de ani

Toate premierele și festivalurile care vor avea loc până în primăvara anului viitor se vor desfășura sub egida celor 70 de ani de activitate.