Arad: Ce spune Mihai Fifor despre fostul șef al Apărării SUA, James Mattis, care a demisionat după divergențe cu Donald Trump pe fondul retragerii din Siria

Fostul ministru al Apărării Naționale, senatorul PSD Arad, Mihai Fifor, a comentat, pe contul său de Facebook, demisia secretarului al Apărării al Statelor Unite ale Americii, James Mattis.

Decizia generalului James Mattis de a demisiona din functia de secretar al apararii al Statelor Unite are, pentru mine,…

Publicată de Fifor Mihai pe Vineri, 21 decembrie 2018

„Decizia generalului James Mattis de a demisiona din funcția de secretar al apărării al Statelor Unite are, pentru mine, ca unul care a avut șansa de a colabora, în calitate de ministru al apărării, îndeaproape cu el, o dublă valență”, a scris Mihai Fifor.

„Ce reprezintă un adevărat lider de anvergură mondială”

„Una emotională, desigur, pentru că deschiderea, încrederea și prietenia acordate de Jim Mattis m-au marcat în mod aparte și m-au făcut să înteleg încă o dată, dacă mai era nevoie, ce reprezintă un adevărat lider de anvergură mondială. Pentru că despre leadership îmi vorbea Jim Mattis, în septembrie, la Pentagon, mulțumindu-mi pentru colaborarea cu totul aparte pe care SUA o au cu România în domeniul apărării. Și când astfel de cuvinte vin dinspre unul dintre cei mai respectați militari ai lumii, nu ai cum să nu te simți, ca reprezentant al României, mândru de tot ce a reușit armata noastră să dovedească oriunde a fost chemată să își îndeplineascaă misiunile de luptă. Nu întâmplător am spus întotdeauna că militarii români sunt cei mai buni ambasadori pe care România îi poate avea”, a mai spus senatorul Mihai Fifor.

„James Mattis, unul dintre cei mai dedicați susținători ai pozitiei României în cadrul Alianței”

„Cea de-a doua chestiune legată de plecarea lui James Mattis din fruntea Pentagonului, se referă la preocuparea profundă pe care nu ai cum să nu o încerci, parcurgând scrisoarea de demisie a generalului. Vremurile extrem de complicate pe care le parcurgem, dinamica tot mai pronunțată a schimbarilor în plan geopolitic la care România este, ca aliat NATO, parte, fac ca orice astfel de schimbare de leadership să accentueze neliniștea în fața provocărilor pentru care trebuie să fim pregătiți în orice moment. Nu de puține ori am discutat cu generalul Mattis despre complexitatea situației de la Marea Neagră și despre nevoia de a-i avea aproape pe aliații noștri. Și îi avem!”, a mai declarat Mihai Fifor.

Fostul ministru al Apărării Naționale mai declară că „pot spune, fără rezerve, că James Mattis a fost unul dintre cei mai dedicați susținători ai pozitiei României în cadrul Alianței și, dacă la Summit-ul NATO din vara acestui an, alături de conducerea militară a MApN am obținut comandamentul de nivel de corp de armată pentru România, lucrul acesta i se datorează, în uriașă măsură, lui Jim”.

Mesaj în limba engleză

În final, Mihai Fifor, îi adresează un mesaj în limba engleză.

„Cu siguranță, ar fi încă foarte multe de spus despre relația cu James Mattis. Nu este acum momentul pentru așa ceva. Voi mai spune doar un singur lucru…. Thank you for your amazing and inspirational leadership, General Mattis, Sir and for everything you have done for Romania! It has been an honour and a privilege for me to have had the chance to work with you! Together we are strong, together we are NATO!”, a mai scris Mihai Fifor, pe contul său de Facebook.

Jim Mattis a demisionat după anunțul retragerii armatei SUA dn Siria

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, şi-a prezentat, joi, demisia, recunoscând o serie de divergenţe cu Donald Trump, potrivit unei scrisori adresate preşedintelui american, făcută publică de Pentagon.

„Pentru că aveţi dreptul să aveţi un secretar al Apărării ale cărui vederi sunt apropiate de ale dumneavoastră (…), consider că este un lucru bun să mă retrag”, a scris fostul general al US Marine Corps în scrisoarea datată joi, la o zi după anunţul retragerii militare americane din Siria, la care s-a opus cu vehemenţă.

În scrisoarea de o pagină şi jumătate, Jim Mattis a enumerat convingerile sale, implicând că acestea sunt complet diferite de cele ale preşedintelui, dar fără să menţioneze explicit retragerea din Siria.

#WEARENATO #JamesMattis

Sursa foto: Mihai Fifor Facebook https://www.facebook.com/mfifor