Arad: Ce spune senatorul USR Adrian Wiener despre „avertizorul de integritate”, care demască actele de corupție

Senatorul USR Arad, medicul Adrian Wiener, consideră că o măsură eficientă de prevenire a faptelor de corupţie este avertizorul de integritate, care „are nevoie de implementare urgentă în legislaţia şi practica instituţională din România”.

Într-un comunicat de presă remis vineri, Adrian Wiener precizează că avertizorul de integritate este persoana care semnalizează, de multe ori din interior, situaţiile care afectează funcţionarea înstituţiilor, fie că sunt fapte de corupţie, fie neglijenţă sau alte încălcări ale legii.

„Consecinţele pentru aceşti avertizori sunt acum semnificative, pe măsura pericolului pe care dezvăluirea lor îl provoacă sistemului. Un exemplu de avertizor care trebuie protejat este doamna care a ieşit public şi a demascat infecţiile nosocomiale la care erau expuse victimele de la Colectiv şi faptul că ei sunt condamnaţi la moarte dacă rămân în ţară. Ştim acum că acest gest, contrar poziţiei oficiale a autorităţilor, a salvat cu siguranţă vieţi”, mai afirmă senatorul USR.

Adrian Wiener arată că persoanele care atrag atenţia asupra unor probleme nu numai că nu sunt recompensate acum, dar sunt blamate şi combătute „de cei care au interesul ca lucrurile să nu se schimbe”.

„Aceste persoane sunt supuse unor presiuni imense, care iau forma concedierilor, a retrogradărilor în funcţie şi a altor tipuri de represalii”, mai afirmă senatorul.

Reprezentantul USR mai arată că, în contextul în care Consiliul UE a adoptat în mod formal norme privind protecţia avertizorilor de integritate, iar statele membre vor avea doi ani la dispoziţie pentru a le transpune în dreptul lor naţional, este „o prioritate instituirea unor măsuri urgente în domeniu, care să ofere un nivel ridicat de protecţie a avertizorilor împotriva represaliilor”. 

Adrian Wiener a fost și directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.