Arad: Cea de-a 3-a zi de proteste, la compania Astra Rail din Arad, deținută de către un mare concern american

Este ceade-a 3a zi de proteste spotane la una dintre cele mai mari companii din Arad, care este deținută în mare parte de un concern american.

Circa 300 de angajați ai companiei Astra Rail, care produce vagoane de marfă, au ieșit în stradă din nou, în strdă, în fața sediului firmei, nemulțumiți de cum merg negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

Angajaţii fabricii au oprit lucrul şi au ieşit în curtea fabricii şi în faţa sediului principal, clădirea ‘Casa Albă’, din Piaţa Gării, din municipiul Arad.

Chiar în aceste momente (ora 10) încep negocierile dintre sindicaliști și conducerea companiei, iar la Arad au venit liderii de sindicat si din celelte 2 fabrici din țară.

Conform liderului de sindicat de la Arad, Ionel Rusu, „astăzi dimineață, în hala de producție, unde s-au întâlnit și în celelalte zile, s-a adunat un grup de salariați, în jur 200-300 aproximez eu. (…) Era decent, nu a huiduit nimeni, nu a amenințat nimeni, într-o stare civilizată, dar apăsătoare, foarte apăsătoare. Și știau că luni la ora 10, avem etapă de negocieri. Să vedem, că este prima întâlnire de negocieri după aceste evenimente. (…)”.

„Da, este, într-adevăr, astăzi, luni 13 mai, este cea de-a 3a zi când cvasitotal este întreruptă activitatea la punctul de lucru Arad și o parte dintre salariați sunt în fața pavilionului adminsitrativ, așteptând pur și simplu informații”, a mai declarat liderul de sindicat de la Arad, Ionel Rusu.

Oamenii, care cer creșteri salariale de cuprinse între 30 și 40 la sută, susțin că au rămas cu salariile mici de ani de zile, de când compania era în insolvență. Astra Rail, care are ca acţionar majoritar (75%) concernul american Greenbrier, are 1.200 de salariaţi în unitatea din municipiul Arad.