Arad: Cea de-a 75-a comemorare a eroicelor lupte de la Păuliș, cruciale pentru câștigarea războiului și constituirea actualei Românii

Ceade-a 75-a comemorare a eroilor de la Păuliș are loc duminică, 15 septembrie, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la eroicele lupte în urma cărora eroii Detașamentului Păuliș au reușit să apere Defileul Mureșului, suveranitatea și integritatea României, a anunțat, marți, Prefectura Arad.

Cu această ocazie, la evenimente vor fi prezenți urmași ai eroilor și veteranilor bătăliei de la Păuliș, precum și membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Argeș.

Evenimentele sunt organizate de Asociața Națională a Veteranilor de Război, secțiunea Detașamentul Păuliș, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Arad și al primăriilor din Păuliș și Lipova.

Prima activitate din cadrul programului de evenimente va începe la ora 8.30, cu depunerea coroanelor și jerbelor de flori la bustul căpitanului erou Ioan Fătu, dispus în parcul cu același nume din localitatea Păuliș.

Va urma un ceremonial militar și religios la cimitirul eroilor din Radna, începând cu ora 9.00, ce va cuprinde prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, un ceremonial religios și depunerea coroanelor și jerbelor de flori la monumentul eroilor din incinta cimitirului.

Între orele 10.00 și 12.00 asistența participă în Biserica Ortodoxă din Păuliș la oficierea Sfintei Liturghii urmată de Parastas în memoria eroilor Detașamentului Păuliș.

Începând cu ora 12.30 va începe ceremonialul militar și religios de la Monumentul Eroilor din Păuliș, de lângă Drumul Național 7, ce va cuprinde de asemenea prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României precum și alocuțiouni și un program artistic. Va urma depunerea coroanelor de flori la monument. Ceremoniile se vor încheia cu defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu”.

Prefectul Aradului, Florentina Horgea: „victoria de la Păuliș s-a dovedit crucială pentru câștigarea războiului”

Conform prefectului județului Arad, Florentina Horgea, „victoria de la Păuliș s-a dovedit crucială pentru câștigarea războiului, iar sacrificiul eroilor merită prețuit în mod necontenit. Suntem onorați să fim alături de veteranii de război și de Asociația Națională a Veteranilor de Război, secțiunea Detașamentul Păuliș, cu atât mai mult cu cât anul trecut, în octombrie, ne-a părăsit domnul colonel veteran Mihail Popescu, președinte al asociației veteranilor de la Păuliș”.

„Îi așteptăm pe arădeni duminică să ne rugăm împreună pentru sufletele eroilor și veteranilor bătăliei de la Păuliș, cei care au stat ferm în calea inamicului și au demonstrat, precum eroii de la Mărășești, că nici pe aici nu se trece!”, a mai declarat prefectul județului Arad, Florentina Horgea.

Sursa foto: Prefectura Arad