Arad: Cea mai mare pictură din Arad, care are 52 de metri, a revenit în județ și va fi expusă, după ce a fost ascunsă publicului timp de câteva zeci de ani

Ceamaimare pictură aflată în patrimoniul Muzeului de Artă din Arad a revenit în oraș și va fi expusă, după ce a fost ascunsă publicului timp de câteva zeci de ani. Este vorba despre tripticul monumental, de 52 de metri pătraţi, „Înmormântarea lui Hristos”, realizat în secolul al XIX-lea decătre pictorul Feszty Arpad.

Vicepreședintele Consiliului Judeţean Arad, Claudia Boghicevici, a participat la recepționarea tripticului lui Feszty Arpad, cea mai importantă operă de artă a Complexului Muzeal al județului Arad. Pictura, care are 52 de metri pătrați, a fost restaurată la Sibiu și va fi reexpusă la Arad, după câteva decenii de când a fost ascunsă privirilor publicului larg.

„Reexpunerea acestui tablou va reprezenta un moment istoric, nu numai pentru cultura Aradului, ci a Europei Centrale și de Est!”, a declarat vicepreședintele Consiliului Judeţean Arad, Claudia Boghicevici

Opera de artă considerată de specialiști una dintre cele mai importante lucrări de acest gen în spaţiul european va fi expusă în cadrul Complexului Muzeal al judeţului Arad.

Tripticul, ascuns pentru că nu cadra cu politica partidului-stat din România comunistă

Tabloul „Înmormântarea lui Hristos” a pictorului Feszty, care este o lucrare importantă din colecţia de artă a muzeului arădean, nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost iniţial acoperit, iar în 1977 a fost rulat pe un tambur şi retras în depozitul muzeului, având în vedere că trata un subiect religios care nu cadra cu politica partidului-stat din România comunistă.

Pictat la Florența, adus de la Budapesta

Monumentalul triptic, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului, a fost pictat la Florenţa, apoi expus în anul 1902, la Budapesta. Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 şi afost expusă odată cu inauguraea Palatului Cultural.

La realizarea Palatului Cultural din Arad, una dintre sălile de expoziţie a fost proiectată special pentru găzduirea acestui triptic. Tabloul a ajuns la Arad de la Muzeul Naţional de Artă de la Budapesta, fiind piesa cea mai importantă a colecţiei cu care a fost inaugurat Palatul Cultural în anul 1913. Artistul care a realizat tabloul compusdin trei păţi este apreciat ca unul dintre cei mai importanţi artişti plastici ai perioadei sale, specializat în lucrări de mari dimensiuni.

Atracție la nivel internațional

Conform preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, cel care a dipus restaurarea tabloului, „odată cu restaurarea şi reamplasarea tripticului „Înmormântarea lui Hristos”, autorităţile din Arad spun că peisajul cultural arădean va redobândi o atracţie majoră, de nivel internaţional, care va fi integrată în conceptul de promovare a turismului arădean prin circuite culturale”.

Între timp, la Complexul Muzeal Arad au început lucările pentru pregătirea sălilor în care va fi amplasat tripticul monumental de 52 de mp ,,Înmormântarea lui Hristos”, realizat de artistul Feszty Arpad.

Expusă din nou, la 125 de ani de la înființarea Muzeului din Arad

Autorităţile vor ca tripticul să fie reamplasat până pe data de 21 decembrie, când de vor marca 125 de ani de la înfiinţarea muzeului din Arad.

Sursa foto: Consiliul Județean Arad Facebook