Arad: Cel de-al 5-lea focar de pestă porcină africană, în Arad. Virsul s-a extins către o altă localitate. În ultima săptână au fost omorâți zeci de porci

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Arad, într-o gospodărie din localitatea Zădăreni, aflată la aproximativ 20 de kilometri de satul Sânpetru German, unde în ultima săptămână au fost confirmate patru focare.

Conform directorului executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud, „noul focar a fost descoperit într-o gospodărie în care existau doi porci. Probele biologice analizate au confirmat boala la unul dintre porci, însă ambii au fost sacrificaţi”.

„De vinerea trecută până în această vinere, la Sânpetru German au fost uciși 80 de porci din gospodăriile localnicilor”, a mai declarat directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud.

Conform primarului comunei Zădăreni, Doina Petri, proprietarii porcilor sunt doi bătrâni, care au crescut singuri animalele, iar acestea nu au fost cumpărate recent. Edilul consideră că cel mai probabil, virusul a fost adus de pe câmp, unde cei doi bătrâni au culturi de sfeclă. Oamenii și-au hrănit animalele cu sfecla de pe câmp, iar după câteva zile au apărut simptomele bolii.

În prezent, în judeţul Arad sunt în evoluţie cinci focare de pestă porcină africană. Primul a fost descoperit într-o gospodărie din localitatea Sânpetru German, în urmă cu o săptămână, iar ulterior au mai fost găsiţi porci infectaţi în altă gospodărie.

De asemenea, două focare au fost declarate în evoluţie pe fondul de vânătoare al acestei localităţi, luându-se decizia ca toţi porcii mistreţi, aproximativ 140 de capete, să fie împuşcaţi.