Arad: Cele 3 filme finaliste în cursa pentru premiul oferit de către Parlamentul European, proiectate în premieră în România, la Arad

Zilele Filmului LUX 2019 debutează, în premieră, la Arad, vineri și sâmbătă (18 și 19 octombrie), au anunțat Primăria Municipiului Arad și Centrului Muncipal de Cultură, care sunt partnerii evenimentului organizat decătre Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.

În cele două zile, vor fi proiectate cele trei filme finaliste la Premiul LUX, oferit cinematografiei europene de Parlamentul European. De asemenea, va avea loc o dezbatere cu reprezentanți ai industriei românești de film și publicul participant la proiecții.

În cadrul dezbaterii, regizorul și producătorul de film Millo Simulov și criticul de film Cătălin Olaru vor discuta despre Premiul LUX și filmele finaliste din acest an, care este rolul filmului în societatea de astăzi, ce face un film să fie extraordinar, dar și ce-i face pe oameni să vină în cinematografe, printre altele.

Evenimentele de la Arad sunt primele din seria de proiecții și dezbateri desfășurate în cadrul Zilelor Filmului LUX, fiind urmate de proiecții și dezbateri la Iași și Pitești în luna noiembrie 2019.

Peliculele de la Zilele Filmului LUX 2019 la Arad vor fi proiectate vineri de la ora 19 și sâmbătă de la ora 17, la cinematograful ARTA din centrul Aradului. Mai multe detalii găsiți pe conturile de Facebook ale centrului municipal de cultură și primăriei municipiului Arad.

Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Câștigătorul Premiului LUX, ediția 2019, va fi anunțat în data de 27 noiembrie 2019, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg.

Programul complet

Vineri, 18 octombrie
19:00 Proiecție film: Cold Case Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)
21:15 Dezbatere cu Millo Simulov și Cătălin Olaru

Sâmbătă, 19 octombrie
17:00 Proiecție film: Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)
Sâmbătă, 19 octombrie
19:30 Proiecție film: Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija (r.Teona Strugar Mitevska/100 minute)

Despre cele trei filme finaliste

Cold Case Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)

În 1961, avionul Secretarului General al ONU Dag Hammarskjöld s-a prăbușit în mod misterior, ucigându-l pe Hammarskjöld și cea mai mare parte a echipajului său. Mai mult de 50 de ani mai târziu, acest caz nerezolvat capătă atenția producătorului danez de film Mads Brügger care pornește în căutarea adevărului. Filmul lui Mads Brügger nu doar că face lumină asupra împrejurărilor morții suspecte a lui Dag Hammarskjöld, dar oferă și o sumedenie de informații despre partea nevăzută a decolonizării continentului african și în special a Congoului belgian. ”Cold Case Hammarskjöld” dă o nouă perspectivă asupra unei conspirații care ne dă fiori.

Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija (r.Teona Strugar Mitevska/100 minute)

La 32 de ani, Petrunija e șomeră și stă împreună cu părinții la Stip, în Macedonia de Nord. Întorcându-se de la un interviu de angajare la care este respinsă, Petrunija nimerește în mijlocul unui festival religios, în timpul căruia tineri bărbați din toată țara se iau la întrecere. Primul care reușește să scoată din râu crucea aruncată de preot va avea parte de noroc și prosperitate tot anul. Fără să se gândească prea mult, Petrunija sare și ea în râu și pune prima mâna pe cruce. Această victorie incontestabilă perturbă ordinea socială: întrecerea nu e pentru fete. Cum vor rezolva biserica și societatea civilă acest conflict?

Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)

În ”Jocuri de putere”, Manuel López-Vidal este un politician influent în regiunea din care provine. Deși un om de viitor, el nu este decât o simplă verigă într-un angrenaj uriaș, asupra căruia nu are niciun control. Manuel López-Vidal este bogat, ambițios, arogant și corupt, însă asistăm la transformarea lui, treptată, într-un fel de șoarece în capcană. Dorința sa ulterioară de răzbunare, care îl consumă treptat, se naște în momentul în care se vede abandonat de partid. Manuel e hotărât să nu se prăbușească singur.