Arad: Celebrul „Târg de Fete de pe Muntele Găina”, sâmbătă și duminică. Este cea mai cea mai mare şi mai veche sărbătoare populară din România

Celebrul „Târg de Fete de pe Muntele Găina” are loc sâmbătă şi duminică. Ca în fiecare an, organizatorii au pregătit diverse surprize, iar la la manifestări participă reprezentanţii celor cinci judeţe moţeşti: Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

Program

„Târgul de Fete” va debuta sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu expoziţia de artă fotografică „Hai pe Muntele Găina”. La ora 13,30 este programată etapa „Meşteşuguri tradiţionale din Judeţul Alba” a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”.

Tulnicăresele din Avram Iancu vor deschide un spectacol folcloric extraordinar în care vor evolua câştigătorii etapelor din acest an ale Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”. Programul va fi întregit de Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, din Aiud, Ansamblul folcloric „Dor Teiuşan”, din Teiuş, şi Ansamblul folcloric „Tradiţii Uiorene”, din Ocna Mureş.

Sâmbătă seara, „Târgul de Fete” continuă pe Muntele Găina, unde, de la ora 21,00, vor avea loc recitaluri cu Gino & Band, Trupa Compact şi DJ Harra cu animatoare. La miezul nopţii va fi un foc de artificii, după care petrecerea va continua până târziu în noapte cu discotecă în aer liber şi focuri de tabără.

Duminică dimineaţa, la ora 10,00, va fi un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum, iar oficialităţile prezente vor depune coroane de flori. Momentul solemn va fi accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu şi Fanfara „Augustin Bena”.

Un alt moment aşteptat este „Târgul Naţional al Meşterilor Populari”, precum şi un spectacol extraordinar de folclor, în care vor evolua Ansamblul Folcloric „Jidvei România” – Junii de la Jidvei şi Fetele de la Jidvei şi un grup de solişti vocali, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, soliştii vocali Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, Bogdan Toma, Leontina Fărcaş, Ciprian Roman, Traian Jurchela şi Cornel Borza.

În program vor evolua şi Ansamblul Folcloric din Arad, Izabela Tomiţă şi Grupul vocal tradiţional „Doruri Sibiene”.

În finalul spectacolului este pregătit un recital special susţinut de Tudor şi Nicolae Furdui Iancu, alături de Grupul Instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia.

Legenda

La „Târgul de Fete” se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Din comuna Avram Iancu, drumul este unul pietruit. Pe munte a fost amenajată o zonă de campare şi există cisterne cu apă și zone cu curent electric.

Prima atestare datează din 1816

Cea mai mare şi mai veche sărbătoare populară din România, „Târgul de Fete” de pe Muntele Găina, adună zeci de mii de oameni în fiecare an. Atestat documentar în 1816, târgul are, cu certitudine, o vechime mult mai mare, fiind cea mai cunoscută manifestare populară a românilor transilvăneni. Târgul a apărut datorită necesităţii de comunicare între locuitorii de pe văile Arieşului şi Crişurilor, care trăiau în aşezări izolate şi risipite. Alături de relaţiile economice, târgul a antrenat, în timp, şi relaţii matrimoniale, mulţi dintre moţi cunoscându-şi aici perechea. Astăzi, „Târgul de Fete” este doar un prilej de destindere, atât pentru locuitorii din zonă, cât şi pentru turiştii veniţi din toată ţara.

Legenda Muntelui Găina, de unde îi vine şi numele, spune că aici locuia o crăiasă, ce avea o găină care făcea ouă de aur, iar îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea primeau câte un ou de aur.

Împăratul austriac Franz Joseph I, a fost la Găina în 1852

La Târg a fost prezent, în 1852, şi împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania. După Primul Război Mondial, la „Târgul de Fete” de pe Găina a fost prezent prim-ministrul Ionel Brătianu, căruia i-a urmat, în 1924, regele Ferdinand. Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost, de asemenea, prezent la târg în mai multe rânduri.

La fel ca în anii trecuţi, cei care merg la “Târgul de Fete” vor putea vizita, pe parcursul celor de zile, Târgul Meşterilor Populari la care participă reprezentanţii celor cinci judeţe moţeşti: Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.