Arad: Circa 150 de milioane de lei pentru reamenajarea Pieței Catedralei din Arad. Parcare subterană, zonă pietonală cu un canal de apă și o mega fântână arteziană

Primăria Municipiului Arad a scos la licitație reamenajarea pițeie Catedralei dincentrul municipiului Arad, unde se dorește construirea unei parcări subterane cu 261 locuri, în timp ce la suprafață va exista o zonă pietonală cu un canal de apă lung de 150 de metri și o fântână arteziană cu 148 de jeturi ce ajung la o înălțime de până la 7,5 metri.

Amenajările de la suprafaţă mai includ alei pietonale, mobilier urban și spaţii verzi. Zona va fi pavată pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi cu dale din piatră de culori diferite.

Primăria municipiului Arad a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de licitaţie, iar lucrările sunt estimate la 107 milioane de lei plus TVA, adică aproximativ 150 de milioane de lei cu TVA inclus. Finanţarea ar urma să fie asigurată prin bugetul local, conform unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Arad dată în cursul anului trecut.

Termenul până la care firmele interesate să execute lucrările pot depune ofertele în cadrul licitaţiei este 20 martie, iar criteriul principal de stabilire a câştigătorului va fi preţul cel mai mic.

Compania care câștiga licitația va avea un termen de 28 de luni pentru ca şantierul să fie complet închis.

13 spații comerciale, demolate

Conform Primăriei, proiectul prevede demolare a 13 spaţii comerciale deţinute de municipalitate în piaţă.

Comercianții din piață au organizat mai multe proteste față de demolarea pieței, însă municipalitatea a promis că va amenaja o altă piață agro-alimentară în apropierea actualei pieței.

Piaţa Catedralei se află în zona istorică a Aradului, fiind înconjurată de palate seculare şi monumente de arhitectură, precum Catedrala Ortodoxă Veche, Casa ‘Tabacovici’ sau Palatul ‘Nadasdy’.