Arad: Conducerea Spitalului Județean susține că fizicianul medical din unitate a îndeplinit toate condiţiile pentru angajare, după ce s-a anunțat că spitalul ar avea un fizician care nu are studiile necesare

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad susţine, miercuri, că fizicianul medical din instituţie a îndeplinit toate condiţiile legale pentru angajare şi are studiile necesare. Reacția vine dupăce vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România (CFMR), Marin Bodale, a declarat că opt persoane au practicat profesia de fizician în unităţi medicale din ţară fără a avea studiile necesare, între care una din Arad.

Vizat este fizicianul medical Violeta Naghiu

Conform unor precizări ale conducerii SCJU Arad, fizicianul medical Violeta Naghiu este angajată din ianuarie 2018, urmare promovării unui concurs organizat în conformitate cu prevederile HG nr. 286/2011.

„Angajata noastră este licenţiată în Bioinginerie Medicală, profilul Medicină, specializarea Bioinstrumentaţie şi Tehnici Medicale, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi. Conform Normei privind expertul în fizica medicală, aprobată prin Ordinul comun nr. 1272 din 17.10.2006 al Ministrului Sănătăţii Publice şi nr. 266 din 09.10.2006 al Preşedintelui (NSR-38) Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 906 din 07/11/2006, în ceea ce priveşte expertul în fizică medicală, la articolul 7 – Educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele – se precizează: ‘Primul nivel: Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţă în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică, etc.)”, arată conducerea spitalului din Arad.

Potrivit spitalului, conform articolului 5 din aceaşi Normă, „Fizicianul medical are o educaţie şi o pregătire profesională de grad universitar sau echivalent în fizică sau tehnologia radiaţiei aplicată expunerilor medicale la radiaţii ionizante şi o o pregătire practică de lucru în colaborare cu personal medical din instituţii medicale, universităţi sau institute de cercetare”.

„Bioingineria Medicală este o specializare a unei Facultăţi de Medicină. În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad nu avem Laborator de Radioterapie”, a mai precizat conducerea unităţii medicale.

CFMR: opt persoane au practicat profesia de fizician în unităţi medicale din ţară, printre care și la Arad, fără a avea studiile necesare

Vicepreşedintele CFMR, Marin Bodale, a declarat, miercuri, că opt persoane au practicat profesia de fizician în unităţi medicale din ţară, fără a avea studiile necesare. Cele opt persoane au lucrat ca fizicieni medicali în unităţi medicale private şi de stat din Bucureşti, Bacău, Alba, Teleorman, Arad.

Potrivit reprezentantului CFMR, cei mai mulţi lucrau în unităţi medicale din Bucureşti.

El a susţinut că aceştia puteau pune în pericol viaţa pacientului şi siguranţa personalului medical.

„Dumnealor calculau doza. Medicul prescrie o doză în fişă şi doreşte ca acel plan de tratament să fie realizat. Doza administrată – calculată corect de către fizicianul medical. Această doză nu avem certitudinea că a fost calculată atât timp cât dumnealor nu deţin cunoştinţele minime de studii”, a mai declarat Marin Bodale.

Marin Bodale a afirmat că a semnalat această situaţie Ministerului Sănătăţii în mai multe rânduri, dar şi Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

„Ministerul Sănătăţii nu a răspuns niciodată solicitărilor noastre. (…) Avem şi sesizări scrise la MS de-a lungul anilor. Nu este vorba despre actualul ministru al Sănătăţii în funcţie, ci de toţi miniştrii anteriori”, a mai declarat vicepreşedintele CFMR.