Arad: Crește numărul animalelor otrăvite pe câmpuri: 53 de căprioare și cerbi, plus păsăeri și animale de talie mică

Crește numărul cadavrelor de animale otrăvite pe câmpurile din județul Arad. Noi cadavre de căprioare, dar și de alte animale de talie mică și păsări au fost găsite în ultimele ore pe câmpurile din zona Peregu Mare-Pecica din județul Arad, acolo unde, în aceste zile, a fost sesizat un nou masacaru cauzat de otrava pentru dăunători aruncată pe câmp. De la 30 de cadavre de căprioare s-a ajuns la 53, la care se adaugă păsări și alte animale de talie mică.

Publicată de Realitatea De Arad pe Vineri, 15 martie 2019

Publicată de Realitatea De Arad pe Vineri, 15 martie 2019

Publicată de Realitatea De Arad pe Vineri, 15 martie 2019

Conform administratorului unui fond de vântoare, Alexandru Must, „momentan avem 29 de bucăți de căprior, avem 4 ulii, 1 acvilă de câmp, 3-4 iepuri, 1 coțofană. Deci mai multe specii de vânat. Cauza morții noi zicem că au fost otrăvite cu momeli de șoareci, noi așa credem, dar ducem cadavrele la Direcția Sanitar Veterinară la Timișoara și așteptăm rezultatele”.

„(Redactor: Mai sunt pliculețe cu otravă aruncate pe câmp și acum?)… da, și acum, da, sunt în continuare. (redactor: În condițiile acestea vă așteptați să crească numărul pagubelor?). Sperăm să nu mai fie, dar probabil că o să mai fie, noi sperăm că dacă vine ploaia, atunci se duce, dar dacă nu vine ploaia, atunci o să mai apară, sigur”, a mai declarat administratorul unui fond de vântoare, Alexandru Must.

Unde sunt momeli cu otravă pentru rozătoare, sunt și căprioare moarte

Căprioare moarte au fost descoperite și pe fondurile de vânătoare ale Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS).

Conform directorului Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Arad, Nicu Deme, „din păcate, fenomenul de otrăvire voluntar sau involuntar a animalelor sălbatice continuă, văd că în fiecare an. În ultimele zile au fost găsite în fondurile gestionate de AJVPS Arad 24 de căprioare, 2 vulpi și alte cadavre de vânat mai mic. Aceste căprioare au fost duse la analiza toxicologică, urmând să se întocmească documentele necesare și considerăm că dosar penal, cel puțin eu așa consider, asupra acelora vinovați de adminstratrea incorectă a acestor momeli care au produs pagubele respective”.

„Dar până când vom avea buletinele de analize de la Direcția Sanitar Veterinară Timișoara nu ne putem pronunța nici cu privire la cauza morții lor, dar cert este că în zona unde au fost găsite acele momeli pentru rozătoare au fost găsite și căprioare moarte”, a mai declarat directorului Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Arad, Nicu Deme.

Administratorii fondurilor de vânătoare acuză că animalele au fost omorâte de otrava pusă împotriva dăunătorilor, care, în loc să fie amplasată în găurile de rozătoare, așa cum cere legea, a fost aruncată pur și simplu pe câmp. Pe lângă partea etică și pagubele materiale sunt mari… în această perioadă de extrasezon o căprioară este evaluată la 4.000 de euro, iar un căprior la 5.000 de euro.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad și Poliția Arad au început deja anchete acest caz.

Fără vinovați

Cauza uciderii animalelor pare să fie aceeași ca și în toamna trecută, când circa 50 de animale moarte pe aceleași fonduri de vântoare. Cazul este tot în cercetare la Poliție și Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

În urmă cu mai mulți ani, tot în județul Arad, dar pe un alt fond de vânătoare, au fost descoperite peste 150 de căprioare moarte după ce consumaseră otravă pentru rozătoare. Cazul s-a închis fără găsirea celor vinovați. Agricultorii se plâng mereu că fondurile de vânătoare ar fi suprapopulate sau nu s-ar îngriji de vânat corespunzător, astfel încât animalele ar provoca în fiecare an pagube considerabile.