Arad: Creștere spectaculoasă a prețului gigacaloriei: de la 360 lei, la 596 lei. Populația va plăti 391 lei în loc de 273. Primarul Aradului, „măsurile Guvernului PSD cresc preţul gigacaloriei”

La Arad crește prețul gigacaloriei. Conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al Municipiului, ce va avea loc pe data de 28 februarie, prețul total ar urma să fie de 596,27 de lei pentru o gigacalorie.

Primăria Municipiului Arad a cerut CET-ului să calculeze prețul real al producerii gigacaloriei, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat preţul propus… așa s-a ajuns ca prețul unei gigacalorii să crească de la 360 de lei la 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA), tarif care include preţul mediu de producere a energiei termice, tariful local pentru transportul energiei termice destinată populaţiei şi tariful local pentru distribuţie.

Majorarea se aplică retroactiv de la 1 ianuarie, iar pentru lunile ianuarie şi februarie, populația va plăti 274 de lei, cu 1 leu mai mult decât înaite, în vreme ce subvenția municipalității va fi de 322 lei, de 4 ori mai mare.

De la 1 martie 2019, preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie va fi însă și mai mare… de 391,74 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar subvenţia municipalității va fi de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Toate acestea în condițiile în care până în decembrie anul trecut, populația plătea 273 lei, iar municipalitatea 86 lei.

Conform primarului Gheorghe Falcă, „măsurile Guvernului PSD cresc preţul gigacaloriei în Arad”.

„Suntem martorii efectelor nefaste ale Guvernării PSD şi Ordonanţei nr.114. ANRE ne-a transmis noul preţ de producere a energiei termice. Pentu a diminua impactul acestor măsuri defectuoase asupra populaţiei, în următoarele două luni, Primăria va subvenţiona diferenţa de preţ. Chiar şi aşa, arădenii vor trebui să facă faţă scumpirilor în lanţ la
combustibili, gaze naturale, energie electrică”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.